Alla vinner på att ha ett jämställt samhälle

Sverige idag 2017 är fortfarande inget jämställt samhälle. En kvinnas genomsnittsinkomst under livet är 3,6 miljoner kronor lägre än en mans. Det leder till att kvinnor har 30 procent lägre pensioner än män.

Norrbottens län2017-02-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man bildar familj, så viker kvinnornas inkomster kraftigt och kvinnors ohälsa ökar. Två av tre sjukskrivna är kvinnor. Många kvinnor inom vård och omsorgsyrken har inte möjlighet att få arbeta heltid. Men även tjänstemannakvinnor arbetar frivilligt deltid, var tredje kvinnlig tjänsteman arbetar deltid.

Kvinnor har lägre löner, sämre karriärutveckling, sämre pensioner och större ohälsa än män. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter till att att göra karriär, inneha ämbeten, ha goda inkomster och en god hälsa. Det är en självklarhet, men varför går det så långsamt?

Hur länge ska vi vänta, hur många år ska gå, hur länge ska vi vänta innan framtiden blir vår? Det går inte att prata, skriva policys, nicka och hålla med.

Jämställdhet måste göras. Det måste bli verkstad! För att jämställdhet och mångfald ska berika så måste det få ta plats. Jämställdhet kräver plats, utrymme, engagemang och solidaritet både för män och kvinnor, för att gå från ord till handling.

Människor måste inse vinsten med att inkludera. Jämställdhet är en angelägenhet för alla, därför att alla vinner på det.

Jämställdhet är ekonomiskt smart och den absolut viktigaste tillväxtfaktor för våra kommuner och Region Norrbotten.

Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsley, så skulle ekonomin i världen kunnat växa med 26 procent om kvinnor och män hade varit jämställda. Det är otroligt mycket pengar. Det säger något om den potential som vi slösar bort bort varje dag genom att inte vara jämställda. Hur mycket slösar vi i Norrbotten bort på att inte vara jämställda? Varför går det då så långsamt? Vi måste få fart på jämställdhetsintegreringen nu!

Det är en oerhört viktig del av utvecklingsarbetet i kommun, region, riksdag och regering.

Enligt World economic forum så är vi världens fjärde mest jämställda land. Vi har kommit en bit på vägen men vill vi komma längre så handlar det om att jobba systematiskt.

Sänker man skatten för höginkomsttagare då gynnar man män ekonomiskt, satsar man på att stärka välfärden då gynnas kvinnor.

Ett jämställt, barnvänlig, äldrevänligt och föräldrarvänlig samhälle tjänar alla på.

Vi måste sträva efter en helt individuell föräldrarförsäkring och delat ansvar för män och kvinnor i hemmet. Erbjuda kvinnor rätt till heltid är en nyckelfråga.

Vi måste på individuell nivå arbeta med oss själva och det normsystem som vi alla bär med oss. Ändra förväntningarna på vad flickor, pojkar, män och kvinnor är och kan vara. Vi är alla olika och olika är bra.

Förväntningarna är olika och ändras förväntningarna så ändras resultaten.

Att ändra förväntningarna hos sig själv och bli medveten om de roller vi spelar,

ger utrymme att växa och utvecklas. För sig själv och andra.

Bli den man är ämnad att vara, och ge utrymme för andra att vara den man är.

Normsystem stänger in oss i förutbestämda roller som tar ifrån oss friheten över våra egna liv, och det vi är kapabla att göra som människor.

Det klipper av oss våra vingar innan vi ens börjat flyga.

Jämställdhet är en lösning för världen framåt. Att män, kvinnor, flickor och pojkar har samma möjligheter att ha makt över sitt liv och utvecklas till det bästa man är ämnad att vara. Både lokalt och globalt.

Perspektivet måste alltid finnas med, i varje möte, i utvecklingsarbete, i varje beslutsunderlag och i alla beslut.

En jämställd region lockar till sig fler människor. Så hur ska vi gå från ord till handling?

I Kalix ska det vara attraktivt att leva, jobba och utvecklas för alla människor.

Vi fokuserar på långsiktiga effekter, inte kortsiktiga resultat för jämställdheten.

För oss som kommun handlar det om hur vi agerar som arbetsgivare och hur vi påverkar samhället. Vi tar jämställdhetsintegrerade beslut och lägger in jämställdhet väldigt tidigt i budgetarbetet.

Att arbeta med könsuppdelade data och väl gjorda analyser är oerhört betydelsefullt. Analysera och ställa varför frågor? Varför ser det ut såhär. Verksamhetsplaner, mål, resurser och aktiviteter måste vara jämställdhetsintegrerade.

Vi arbetar för att män och kvinnor ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Alla är olika och olika är bra. För att mångfald och jämställdhet ska berika och ge tillväxt, så måste det få ta plats.

För jämställdhet är inte bara rätt och riktigt, det är ekonomiskt smart.

Det är något alla vinner på!

Uppgiften att skapa ett jämställt samhälle är en verkligt stor uppgift!