Allemansrätten - en myt

Det finns ingen möjlighet att nyttja allemansrätten, utan att direkt bryta mot miljöbalken.Så fort du tar ett kliv in på mark- eller skogsägarens lagfarna mark, påbörjar du ett lagbrott mot densamma.

Norrbottens län2011-07-15 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta genom att trampa ner skogsplantor, bärris, mossor med mer. Detsamma gäller då du parkerar din bil, eller annat fordon, på icke allmän privat väg eller mark.

Tagande av naturalster oavsett slag, bär, svamp, mossa med mera, på annans fastighet är stöld och följaktligen är i nästa led: Upparbetning, förädling och försäljning av dessa alster häleri.

Enligt jordabalken tillhör nämligen "På rot stående träd "och andra växter fastigheten och analogt, den lagfarne fastighetsägaren.

All ära och heder till vår miljöminister Andreas Carlgren som har modet, att i linje med vi markägares krav, öppna upp för en förändring av allemansrätten. Den förändring vi markägare kräver är att all kommersiell verksamhet på annans mark, oavsett slag och storlek, oavsett vinst, förlust eller ideellt driven sådan, kräver avtal med markägaren eller i förekommande fall samfällighetsförening.

Den kritik som företrädare för Svenska turistföreningen och Naturskyddsföreningen framför mot en ny lagstiftning, vittnar om en totalt oprofessionell inställning i fråga om att bedriva seriös näringsverksamhet.

Till skillnad från seriösa företagare som naturligtvis i sin budget tar med omkostnader för råvaror, arrenden hyror med mera. kräver ni att markägaren skall stå för en stor del av era kostnader, genom att utan ersättning ställa sin egendom till ert förfogande.

Allemansrätten är ingen lag utan en myt.

Till er som tänker bedriva naturturism i Sverige på annans mark. Försök att bli vuxna och axla det ansvar och kunskap som krävs för att seriöst driva näringsverksamhet.

Den privata skogen och marken tillhör och ägs faktiskt endast av den lagfarne ägaren.

Andra har ingen del i detta ägande, vare sig staten, kommunen eller andra enskilda. Jämför med EU direktivet, Parisstadgan för ett nytt Europa- Äganderätten skall skyddas mot varje kränkning.

Har du behov av att använda annans mark i din verksamhet så gör du som så många andra redan har gjort, ett avtal om en uppgörelse med markägaren.

Allemansrätten ger dig ingen rätt att bedriva verksamhet på annans mark.