Allmännyttan är en viktig del avvälfärden

Såldes. Gränderna i Gammelstad är ett av de områden i Luleå som numera har annan ägare än Lulebo. ?Foto: Pär Bäckström (arkiv)

Såldes. Gränderna i Gammelstad är ett av de områden i Luleå som numera har annan ägare än Lulebo. ?Foto: Pär Bäckström (arkiv)

Foto: Pär Bäckström

Norrbottens län2015-05-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debattens vågor går höga när det gäller försäljningen av Lulebo. Niklas Nordström avfärdar Hyresgästföreningen med sina 530 000 medlemmar som ett särintresse, som bara tar ansvar för de som har en bostad.

Hyresgästföreningen har tidigare träffat kommunalråden och presenterat våra förslag för att öka produktionen av hyresrätter med en rimlig hyra. Bland våra förslag finns statligt investeringsstöd för produktion av hyresrätter, skattefria underhållsfonder med mera.

Regeringen verkar ha lyssnat på Hyresgästföreningen och föreslår ett investeringsstöd för nyproduktion av hyresrätter. Nordström vet alltså mycket väl att vi arbetar för allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad.

Kommunalråden vill värna om välfärden när de säljer stora delar av Lulebo. Lulebos ekonomi beskrivs som ett moras som varken klarar nyproduktion eller underhåll. Detta trots låga räntor, ett kommande investeringsstöd och att det finns betydande övervärden i deras fastighetsbestånd. Vad händer med Lulebos framtida intjäningsförmåga när lönsamma fastigheter säljs? Nya försäljningar för att klara framtida renoveringsbehov?

Tydligen är en bra bostad till en rimlig kostnad inte längre en del av välfärden. Det skulle förvåna oss om regeringen delar den uppfattningen.

Under åren har vi förvånats över bristen på samordning mellan olika politikområden. Samordningen mellan bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik har varit obefintlig, vilket skadat tillväxten och rörligheten på arbetsmarknaden.

Nu händer samma sak i Luleå. Luleå kommun vill öppna famnen för människor från andra länder som behöver skydd, men säljer samtidigt ut 30 procent av sina lägenheter till privata aktörer. Var ska de nyanlända bo och ur påverkas segregationen?

Luleås allmännyttiga bostadsföretag är en viktig del av välfärdsbygget. En välskött ekonomi är viktig, men det handlar inte bara om ekonomi. Av lagen om allmännyttiga bostadsföretag framgår att bolagen ska drivas affärsmässigt, men att det allmännyttiga syftet är överordnat. Boendet ska vara tillgängligt för alla, oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund. Allmännyttan ska ha en integrerande funktion. Av lagen framgår också att de boende ska ha inflytande över sitt boende och bolaget. Det verkar nu vara dåligt ställt med hyresgästernas inflytande – vi är ju ett särintresse.

Kommunen börjar i fel ände. Innan någon kan bygga måste det finnas färdig infrastruktur och detaljplaner. Då kan intresset väckas hos privata aktörer samtidigt som Lulebo får förutsättningar att bygga.

En utförsäljning riskerar att bli ett experiment som inte löser bostadsbristen i Luleå. Hyresgästföreningen värnar om allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad och kan inte avfärdas som ett särintresse. Vi är djupt oroliga för politikernas vilja att privatisera ännu en viktig del av välfärden.