Svar till Karin Åström och Lars Andersson, NSD Debatt den 16 juni.
Karin Åström och Lars Andersson från Naturskyddsföreningen skriver i NSD om skogens roll i arbetet mot klimatförändringar.
Vi delar helt uppfattningen att skog och skogsprodukter är av största betydelse för att motverka klimatförändringar och skapa förutsättningar för ett mer hållbart samhälle. Men Åström och Andersson går fel när de hävdar att skogen i första hand är en kolsänka och att skogen ska brukas för att lagra så mycket kol som möjligt.
En färsk doktorsavhandling från Mittuniversitetet av Bishnu Chandra Poudel visar mycket tydligt att den viktigaste insatsen för klimatet kan skogen göra genom att produkter, material och bränslen från skogen ersätter produkter och bränslen med ett tyngre kolspår, som stål, plast, betong, kol och olja.
Åström och Andersson pekar särskilt ut papper och kartong som kortlivade produkter som skulle vara skadliga för miljö och klimat medan träprodukter var mer önskvärda. Nu är det ju så att skog brukas för att ge så mycket sågade trävaror som möjligt. För skogsägaren kommer den största delen av intäkterna från sågtimret medan papper och massa tillverkas av gallringsvirke, toppar och flis från sågverken.
Även papper hävdar sig mycket bra mot alternativen när det gäller påverkan på klimat och miljö. En livscykelanalys som Innventia utfört visar att en papperstidskrift och en webbtidskrift har samma låga kolspår. Ett års prenumeration på en månadstidning ger samma effekt på klimatet som en enda hamburgare. Och papperskassar är bättre för klimatet än plastkassar.
Vi behöver fortsätta utveckla miljöarbetet i skogen. Vi har kommit en bra bit på väg men kan fortfarande bli bättre när det gäller att undvika markskador. Mer än vart tionde träd i de skogar vi brukar, lämnas kvar och får dö en naturlig död för att bli en del av de naturliga kretsloppen och mat för vedsvampar, insekter och hackspettar. För att bevara den biologiska mångfalden lämnar vi skogar med höga naturvärden för fri utveckling eller sköter dem så att de ska kunna ge ett än större bidrag till naturvården.
Men för klimatets skull ska vi inte låta bli att bruka skog. Det är trädens tillväxt som binder koldioxid. I de skogar som ska brukas ska vi ha en hög tillväxt och vi ska sedan använda den förnybara råvaran från dess skogar så att vi kan minska vår användning av icke förnybara material och bränslen.
Håll tillväxten uppe, håll utsläppen av klimatgaser nere och byt ut klimatskadliga produkter mot sådana från skogen.