Är a-kassa ert enda svar på alla samhällsproblem?

Menar ni på fullt allvar att den enda lösning ni ser på alla samhällsproblem är a-kassa? På vilket sätt gör a-kassan kvinnor mer jämställda?

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Norrbottens län2008-03-28 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Kristina Zakrisson och Anders Berg, NSD Debatt den 8 mars.
I själva verket har den konstruktion ni skapat för deltidsarbetslösa verkat som en kvinnofälla. I full samverkan har arbetsgivare och fack samverkat för att genom deltidsstämplingen se till att kommuner och landsting inte behövt erbjuda heltider i kvinnodominerade yrken.
När det gäller en av de mest akuta jämställdhetsfrågorna, nämligen den om mäns våld mot kvinnor så är ni bedövande tysta. Här har regeringen nu tagit fram en konkret handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Handlingsplanen innehåller 56 konkreta åtgärder, sammanlagt satsar regeringen 800 miljoner kronor på sex olika insatsområden: förebyggande arbete, skydd och stöd till våldsutsatta, kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, ökad samverkan, ökade kunskaper och utveckling av insatser riktade till våldsutövare.

En av grunderna för jämställdhet är ekonomisk självständighet för både kvinnor och män. Regeringens politik är inriktad på att skapa fler jobb och en av de främsta formerna av oberoende är att kunna leva på sin lön.
Jobbavdraget som nu infördes i steg två gynnar kvinnor. En annan viktig uppgift handlar om att skapa förutsättningar för människor att få vardagspusslet att gå ihop.
Den 1 juli införs en jämställdhetsbonus där syftet är att förbättra jämställdhet mellan könen i ansvaret för barnen. Införandet av skattereduktion på hushållsnära tjänster innebär bättre förutsättningar för familjer att köpa tjänster som underlättar vardagen.
När ni hade makten så genomförde ni ett sådant avdrag för en mansdominerad bransch, byggbranschen. När vi ser till att traditionellt kvinnliga sysslor blir avdragsberättigade, så talar ni föraktfullt om pigavdrag.
Zakrisson och Berg målar upp en politisk retorik som ligger långt från verkligheten. Samma socialdemokrater som sedan 1960-talet har samverkat med fackföreningsrörelsen under frasen "Lika lön för lika arbete".
Men vad hände egentligen med den? Att förändringarna inom a-kassan skulle drabba kvinnor hårdare än män stämmer inte. I kombination med den samlade ekonomiska politiken bidrar förslagen till att fler kvinnor får jobb och att inkomstskillnaderna minskar.
Nu har vi en regering som är handlingskraftig vilket är skillnad mot den socialdemokratiska regeringen som ägnade sig åt mycket prat och lite verkstad när det gällde kvinnors villkor.