Arbetet med att säkra gravstenar är oerhört viktigt

Norrbottens län2014-07-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Nils Harnesk, NSD:s debattsida den 23 juli.

Det är naturligtvis beklagligt och tråkigt att gravstenar på Gammelstads kyrkogård fått lov att läggas ner. De har bedömts utgöra en säkerhetsrisk för besökare och personal på kyrkogården.

Efter att ha läst inlägget på debattsidan måste jag ändå klargöra vissa felaktiga slutsatser som Nils Harnesk gör i sitt inlägg.

Vad som hände år 2000 när kyrkan skildes från staten var att Svenska kyrkan fick i uppdrag att fortsätta att sköta begravningsverksamheten för statens räkning men med en tydlig instruktion vad som ska ingå i uppdraget. I och med detta så upprättades det i begravningslagen en exakt beskrivning vad som ingår i begravningsavgiften och hur särredovisningen ska se ut, begravningsavgiften får enbart finansiera begravningsverksamheten och absolut inte användas till kyrkans övriga verksamhet.

Begravningsavgiften bekostar följande:

l Gravplats i 25 år

l Gravsättning inkl gravöppning, återfyllning och iordningsställande av öppnad grav

l Transporter av stoft tills gravsättning skett

l Kremering

l Lokal för förvaring och visning av stoftet samt

l Lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler

Även tillhörande administration, nyanläggning av kyrkogård, skötsel av allmänna ytor och bevarande av kulturhistoriska värdefulla gravplatser finansieras av avgiften.

Detta innebär att skötsel av gravvård dvs gravsten, blomlåda och gräsyta ska betalas av gravrättsinnehavare, vilket även framgår av begravningslagen. Kyrkogårdsförvaltningen är ansvarig för säkerheten på kyrkogården både som fastighetsägare och som arbetsställeansvarig. Det innebär att även gravstenarnas säkerhet måste kontrolleras. De nya anvisningar som tillämpas av församlingen har tagits fram av Sveriges lantbruksuniversitet, på uppdrag av Centrala Gravvårdskommittén.

Arbetsmiljöinspektörerna har uppmanat förvaltningarna att kontrollera detta var femte år.

De gravvårdar som inte klarar testet ska säkras eller läggas ner och gravrättsinnehavaren ska uppmanas att snarast åtgärda bristerna.

Men det finns även alternativ till att åter montera gravstenen. Det finns inga krav att en gravplats ska ha en gravsten. Gravrättsinnehavaren kan istället välja en enklare utsmyckning med plantering. Gravstenen kan även göras om till en häll.

Kyrkogården ska vara en plats där både besökare och personal ska kunna vistas utan att riskera att bli skadade. Arbetet med att säkra gravstenar är därför oerhört viktigt.