Arbetsförmedlingen ska ägna mer av sin tid åt arbetsgivare

lämna kontoren. Arbetsförmedlingen ska bli mer uppsökande.?Foto: K-L Sundqvist

lämna kontoren. Arbetsförmedlingen ska bli mer uppsökande.?Foto: K-L Sundqvist

Foto: Kurt-Lennart Sundqvist

Norrbottens län2015-04-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsförmedlingen gör nu en stor och långsiktig satsning för att öka och fördjupa kontakterna med arbetsgivarna. Under 2015 avsätter vi drygt en kvarts miljard som främst ska användas till att anställa medarbetare med inriktning på arbetsgivarkontakter.

Arbetsförmedlingens förnyelsearbete omfattar en rad olika områden. Men det finns ett utvecklingsområde som har en avgörande betydelse för att vi ska kunna klara av våra olika uppdrag effektivt och tillföra ökad kund- och samhällsnytta. Det är arbetsgivarkontakter.

Oavsett om det handlar om att matcha arbetssökande till arbete eller hjälpa företag att hitta rätt kompetens behöver vi goda kontakter med arbetsgivarna. Goda arbetsgivarkontakter är också viktiga i vår roll som expertmyndighet och för våra möjligheter att kunna göra säkra prognoser om det framtida kompetensbehovet.

Arbetsgivararbetet är självklart ingen ny företeelse. Det har tidvis varit högt prioriterat och i vår region finns det förstås kontor med mycket goda arbetsgivarkontakter. Bland annat har projektet Jobbsökarna har i Norrbotten och Västerbotten visat hur framgångsrika goda arbetsgivarkontakter kan vara. Men generellt är nivån och innehållet i våra arbetsgivarkontakter långt ifrån tillfredställande.

Vår arbetsgivarsatsning består av följande delar:

• Fler arbetsförmedlare ska ägna mer tid åt arbetsgivare. Fler arbetsförmedlare ska använda en större del av sin arbetstid eller helt ägna sig åt arbetsgivararbetet. Även den tid som frigörs för arbetsförmedlarna, genom förenklingsarbete, minskad administration och succesivt införande av e-tjänster, styrs delvis över till arbetsgivararbete.

• Uppsökande arbetssätt. Vi ska vara mer flexibla och mobila och möta arbetsgivarna på deras arbetsplatser. Det gäller inte minst småföretagen, där de flesta jobben skapas i dag. Vi ser nu också över verksamheten vid våra arbetsförmedlingskontor, för att frigöra resurser och för att tillämpa ett mer uppsökande arbetssätt.

• Fler och bättre digitala tjänster. Vi satsar betydande resurser på att utveckla vårt digitala utbud. Det stärker inte bara stödet till sökanden och arbetsgivarna utan frigör också tid för arbetsförmedlarna för mer komplexa ärenden.

• Fler arbetsförmedlare ska kunna mer om branscher och yrken

Arbetsförmedlingen ska i samarbete med branschföreträdare utveckla metoder för att öka och upprätthålla arbetsförmedlarnas kunskaper om olika branscher och yrken.

Arbetsförmedlingens förnyelsearbete är en lånsiktig process. Så även vår arbetsgivarsatsning. Våra kontakter med arbetsgivarna ska inte byggas upp med glamourösa, ihåliga kampanjer, utan utvecklas stegvist i nära dialog och samarbete med arbetsgivarna.