Det samiska området utgör en del av Arktis, där totalt fyra miljoner människor lever. Gruvdriften i Sápmi, det samiska området, och oljeborrning på land i ryska Arktis har redan orsakat stora sår och förödelse för de som lever nära naturen. Dessa industrier måste förvaltas med ett större ansvar än vad dagens regelverk kräver.
Det är en global nödvändighet att skydda regionen och garantera dess fortsatta välstånd, men det kräver ett politiskt ansvar från de arktiska staterna. Finland har som första arktiska stat uttalat ett tydligt stöd för ett reservat runt Nordpolen och regelverk för att förhindra oljeutsläpp till havs, och i mars antog EU-parlamentet en resolution för inrättandet av ett skydd av Arktis. Det är dags att våra övriga nordiska länder ställer sig bakom Finland och EU.
Den 14 maj håller det statliga norska oljebolaget Statoil årsstämma I Stavanger och fattar beslut som får enorma konsekvenser för stora delar av Arktis. Statoil har redan licenser och verksamhet i många delar av Arktis, inklusive Alaska, Grönland och Ryssland, i istäckta områden med extrema väderförhållanden. Oljeborrning skulle inte tillåtas i något av dessa, om Statoil följde de regler som gäller för oljeborrning i hemlandet.
I ryska Arktis samarbetar Statoil med Rosneft, ett oljebolag ökänt för regelbundna oljeutsläpp som förvandlat ryska urfolksregioner i Sibirien till ekologiska katastrofområden. Rosneft är oförmögna att genomföra sina planer i Arktis utan investeringar och teknik från utländska företag som Statoil. Det är upprörande att se ett arktiskt land behandla andra delar av Arktis med mindre respekt och omsorg än vad som gäller på hemmaplan.
Även om detta beslut ligger i händerna på företaget, och den norska staten som majoritetsägare, är utgången relevant för oss alla. Det som händer i Arktis stannar nämligen inte i Arktis. Den globala efterfrågan på olja har en katastrofal inverkan på klimatet för hela jorden och de oljebolag som vill borra i Arktis visar total likgiltighet för ansträngningarna att stoppa farliga klimatförändringar.
Med hopp om en annan riktning för Arktis har jag skrivit under ett nytt globalt initiativ som kallas Den internationella deklarationen om Arktis framtid, som anger de åtgärder som måste vidtas för att skydda denna speciella plats.
Vi som tillhör Arktis urfolk är experter på dessa marker och vatten, eftersom vi har bott här utan att överutnyttja miljön, sedan urminnes tider. Ändå är vi bortkopplade från inflytande och, ibland med våld, tvingade att stå åt sidan för bland annat gruvdrift och oljeborrning.
Vi vet att respekten för de mänskliga rättigheterna, för naturen och för långsiktig hållbarhet är nyckeln till välstånd och positiv utveckling i Arktis. Jag uppmanar de arktiska länderna att utarbeta och tillämpa gemensamma försiktighetsprinciper för utvinning av olja i regionen och säkerställa att urfolken får avgörande inflytande över sina områden.
Kampen för att skydda Arktis kommer inte vara enkel; den kräver beslutsamhet och uthållighet. Ett första steg är att täppa till det kryphål som gör att Statoil tillåts borra i isfyllda vatten i Arktis.
Denna dubbelmoral har inte någon plats i den framtid som jag föreställer mig och hoppas på.
Klimatkrisen skapades av människor. Den kan förhoppningsvis stoppas av människor.
Det är dags att agera.