Att kvinnor värderas lägre än män är ett populistiskt påhitt

Norrbottens län2014-05-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Annika Strandhäll med flera, NSD Debatt den 7 maj.

I en debattartikel i NSD den 7 maj skriver ett antal fackliga företrädare om drömjobb i kommuner och landsting.

Hur länge ska de fackliga organisationerna få fortsätta att odla myten om att löner i den offentliga sektorn bara beror på att kvinnor värderas lägre än män? Det är inget annat än ett rent populistiskt påhitt.

Lönerna i den offentliga sektorn är lägre än i den privata sektorn av det enkla skälet att det inte finns kunder som köper produkterna direkt. Lönerna finansieras via priset på de produkter som kunderna köper. Den offentliga sektorn finansieras via skatten och det finns ett motsatsförhållande mellan högre löner och god ekonomisk hushållning.

Det storaproblemet med den offentliga sektorn är att den inte effektiviserats. Det innebär att ”fler händer i vården” är ett rop på hjälp. Ska vi möta detta rop på hjälp med att höja lönerna? Kommer det att ge ”fler händer i vården”.

Nej, det kommer att ge färre händer i vården alternativt högre skatteuttag. Pengar är en knapp resurs i den offentliga sektorn.

Det är samma sak med lärarna. De låga resultaten i Pisa-undersökningen ska ju givetvis inte belöna de befintliga lärarna med högre löner. De har ju inte räckt till. Vägen fram är effektiviseringar och en selektiv lönebildningsmodell, där de dugliga lärarna får rimligt betalt.

Att jämföra den offentliga sektorns löner med en privat sektor är som att jämföra äpplen med päron. Det handlar inte om att höja lönerna i den offentliga sektorn för att värdera kvinnor högre. Det handlar om att fler kvinnor måste ut i den privata sektorn och där få ta del av marknadslönerna.