Bättre jobbmatchning ökar konkurrenskraften

Trots fagert tal och skattesänkningar ligger arbetslösheten fortfarande på 8 procent samtidigt som arbetsgivare har svårt att rekrytera rätt arbetskraft.

Norrbottens län2014-08-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

R egeringen har misslyckats med matchningen. Framför allt märks det i form av ökad brist på arbetskraft i vissa sektorer samtidigt som den grupp arbetslösa som har svårast att hitta ett arbete växer och utgör en stor majoritet bland dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det finns idag fler lediga jobb än före finanskrisen, men arbetslösheten är två procentenheter högre. Det är en direkt effekt av regeringens nedskärningar av utbildningsplatser och misslyckade arbetsmarknadspolitik.

Det finns en tydlig trend i riktning mot högre kompetenskrav på arbetsmarknaden.

Allt fler jobb har kontinuerligt fått ett allt större kunskapsinnehåll. Det är i grunden en positiv utveckling, Sveriges chans att konkurrera handlar om kompetens och inte om låga löner. Men det ställer också krav på utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken.

Livslångt lärande. Det blir allt viktigare att kunna varva i arbete och studier under hela livet. En förutsättning är god tillgång på utbildningsplatser på alla nivåer och ett studiemedelssystem som fungerar för olika utbildningsbehov och livssituationer. Vi socialdemokrater vill satsa på ett nytt kunskapslyft och utbilda för bristyrken i samverkan med näringslivet.

Bygg ut högskolan. Rekordmånga unga vill läsa vidare på universitet och högskolor. De är behöriga, studiemotiverade och förstår vikten av att satsa på utbildning för framtida jobb. I detta läge väljer regeringen att skära ned platserna så att rekordmånga unga får nej på sin ansökan. Vi socialdemokrater vill istället satsa på 16 000 fler högskoleplatser.

Utveckla yrkeshögskolan. Nio av tio får jobb efter en yrkeshögskoleutbildning. Trots ökat söktryck har regeringen minskat platserna. Antalet sökande som vill studera på yrkeshögskolan har ökat flera år i rad. Bakom varje ansökan finns riktiga behov hos de företag som medverkat med att lägga upp utbildningen och har rekryteringsbehov. Minst dubbelt så många utbildningar skulle kunna beviljas med bibehållna kvalitetskrav.

Undanröj vattentäta skott mellan arbetsmarknadsutbildning och reguljär utbildning.

I dag bedrivs ett fåtal utvalda yrkesutbildningar som arbetsmarknadsutbildning. Detta trots att efterfrågan på andra utbildningar också är stor.

Gör Arbetsförmedlingens till en matchningsspecialist. Arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingens arbete måste förändras för att fokusera på jobb istället för att administrera arbetslösheten.

Mycket kan och bör göras för att förbättra matchningen. Regeringens passivitet och idébrist på området måste vändas. Bättre matchning på svensk arbetsmarknad är helt avgörande för att upprätthålla konkurrenskraften. Att klara den globala konkurrensen med bristande kompetenser, haltande förmedling och undermålig validering är omöjligt.