Bort med gränshindren i socialförsäkringen!

Norrbottens län2015-11-06 08:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är orimligt att alla de svenskar som arbetspendlar till andra länder har sämre villkor än de som jobbar i Sverige. Nu måste regeringen sätta fart och ta bort gränshindren i socialförsäkringen.

Totalt pendlar ungefär 75 000 människor från Sverige över gränserna i Norden. Fastän de nordiska länderna liknar varandra på många sätt finns det ändå skillnader i till exempel a-kassa och föräldraförsäkring. Det gör att den som bor i ett land och arbetar i annat riskerar att hamna i kläm.

En Haparandabo som jobbat i Torneå och sedan blir arbetslös riskerar till exempel att få lägre a-kassa än den som arbetat i Sverige. Det krävs nämligen att man söker medlemskap i exakt rätt a-kassa vid exakt rätt tid när man kommit hem till Sverige, något som många missar. I värsta kan det ge upp till 545 kronor mindre om dagen i ersättning. Det är en stor skillnad för den som är arbetslös.

En Övertorneåbo som studerat i Rovaniemi före föräldraledigheten riskerar att bara få föräldrapenning på grundnivå, 225 kronor om dagen. Hade hen istället studerat i Malmö eller Lund hade ersättningen baserats på tidigare arbete. Det beror på att den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, bara skyddas för den som studerat i Sverige.

Det kan vara mycket svårt för den enskilde att inse de ekonomiska riskerna, eftersom reglerna är krångliga och svåra att överblicka. År 2011 presenterade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen en delrapport om gränshinder, med förslag på hur de kunde undanröjas. Men fyra år senare är många hinder fortfarande kvar.

I våras blev utredningen klar, och nu kommer många viktiga reformer att bli verklighet. Det blir förbättringar för bland andra deltidsarbetande, unga med tillfälliga jobb, nyblivna företagare och studerande. Det är vi i Miljöpartiet mycket glada för. Men tyvärr fanns gränshindren inte med i slutrapporten, och därför är det risk att inget händer på det här området.

Gränshindren är ett stort problem för enskilda och hindrar den ekonomiska utvecklingen. Därför är det hög tid för regeringen att gå från ord till handling. I en aktuell riksdagsmotion begär vi att regeringen ska presentera konkreta förslag. Vi föreslår också en särskild samordnare för gränshinderarbetet, att myndigheter ska få särskilda instruktioner och att regeringen tar upp frågan inom EU/EES och med grannländernas regeringar.