Bostäder och kultur nyckeln till tillväxt

Gruvnäringen är en viktig motor i det norrbottniska näringslivet och basen för samhällsutvecklingen. Kommunerna längs Malmbanan utgör idag en av Sveriges starkaste tillväxtregioner. För att ta vara på denna kraft ska vi utvidga samarbetet. Viktiga utvecklingsområden är infrastruktur och kommunikationer, bostadsbyggande samt satsningar på konst och kultur.

Norrbottens län2013-09-11 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rapporterna från den politiska debatten fokuserar gärna på intressekonflikter mellan kust och inland, inte sällan mellan Malmfälten och Luleåregionen. Men det är mera som binder oss samman än som skiljer oss åt. Malmbanan är både en pulsåder och en symbol för att vi hör ihop och har starka gemensamma intressen.

Gruvnäringens expansion och framtid kräver extraordinära insatser. De pågående samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare handlar både om att flytta byggnader och att skapa attraktiva samhällen för dagens och morgondagens invånare.

Bostäder är en av nycklarna för tillväxt, det gäller såväl Malmfälten som Luleå. Bristen på bostäder hindrar inte bara människors möjligheter att flytta till jobb och studier, utan bromsar också kommunernas möjligheter att växa. Trots tillväxtkraften och den starka efterfrågan som finns i vår region tvekar de stora bygg- och fastighetsbolagen att satsa. Här kan de kommunala bostadsbolagen gå före och visa att det finns en marknad. Som kommuner kan vi även agera gemensamt, t ex med samhandling gentemot bygg- och fastighetsbolagen.

Kulturens betydelse för samhällsutvecklingen framhålls allt mer. Att ett rikt kulturliv, en aktiv fritid och en levande kulturmiljö medverkar till regionens attraktivitet, skapar arbetstillfällen och har betydelse när människor väljer bostadsort. Utbudet av musik, dans, film, teater och konst är viktigt för människors vilja att stanna kvar eller bosätta sig.

I Kulturplanen för Norrbotten sägs bland annat att ”kulturen ska vara en motor och pådrivare i länets utveckling”, och att det överordnade målet är att öka tillgängligheten och deltagandet i kulturlivet för alla.

Den gemensamma satsningen på ”Konstmuseet i norr” i Kiruna är en viktig markering av kulturens betydelse för hela länet och Kirunas betydelse för bildkonsten. Tillsammans med Havremagasinet i Boden, Resurscentrum för konst och Konsthallen i Luleå stärker det bildkonstens ställning i Norrbotten.

Kulturen och det konstnärliga skapandet bidrar också till att bredda näringslivet. De nya näringar som växer fram inom den kulturella och kreativa sektorn är viktiga för länet och bidrar till att utveckla tjänstesektorn. Kulturen är även en viktig del av besöksnäringen och erbjuder upplevelser, arrangemang och reseanledningar. Ett rikt kulturliv ger en positiv bild av Norrbotten i Sverige och Europa.

Kulturens betydelse för samhällsutvecklingen är också att vara en motpol, att ställa frågor, vara kontroversiell och skapa debatt. Det fria konstnärliga skapandet är en del av vår yttrandefrihet och grunden för det demokratiska samhället. Samtidigt är det viktigt att slå vakt om konstens egenvärde, att ge plats för de upplevelser som konst i olika former kan innebära.

Ett tredje och minst lika viktigt område är kommunikationerna. Det gäller både person- och godstransporterna. De stora avstånden inom länet samt till och från Norrbotten ställer särskilda krav på effektiva transportlösningar på väg, järnväg och inom flyget.

En upprustning av E 10 är nödvändig, av både transport- och trafiksäkerhetsskäl. Ett dubbelspår på Malmbanan skulle öka säkerheten för industrin och förkorta restiderna inom länet. Tillsammans med en Norrbottniabana skulle järnvägen kunna vara den snabba, säkra och miljövänliga pulsåder som vårt län behöver för att fortsätta utvecklas och växa.