Nyligen utsåg tidningen Dagens Samhälle Luleå till Årets Superkommun 2015 i Norrland. När luleåborna själva i SCB´s medborgarundersökningar svarade vad de tyckte om sin kommun sade resultatet att vi är nöjdast i landet när det gäller kulturutbud, fritidsmöjligheter och idrott-/motionsanläggningar.
På nästan alla undersökta delområden ger Luleåborna betyg över snittet mot Sveriges kommuner. Det stora undantaget gäller bostäder.
Luleå har idag nästan 76 000 invånare och målet är att växa med ytterligare 10 000 Luleåbor.
Ofta lyfts Stockholmsregionen som ett område som växer explosionsartat med en kraftig urbanisering i Sverige.
Men faktum är att även Luleå påverkas av urbaniseringen. Sedan 2008 har tillväxttakten ökat och Luleå växer både genom nettoinvandring och nettoinflyttning från övriga Sverige. Förutom en vacker miljö med närhet till vatten finns i Luleå traditionell industri, nya spännande företag och ett kluster som skapas runt Luleå tekniska Universitet.
Detta skapar goda förutsättningar för Luleå att fortsätta växa. Det är många som vill bli Luleåbor.
Swedbank har i Luleå initierat ett antal seminarium på temat bostadsbyggande senaste året. Det har vi gjort eftersom den positiva tillväxten de senaste 6-7 åren följts av en het bostadsmarknad med snabbt stigande priser.
Det är en utveckling som både påverkar enskilda personer och hushåll som samhället i stort.
Det försvårar för unga att komma in på bostadsmarknaden med sin första bostad, köpkraften för hushållen minskar och det försvårar för Luleå att attrahera den spetskompetens som behövs. Under de samtal som vi deltagit i under dessa seminarier växte dessa frågor fram: Vad innebär bostadsbristen faktiskt för Luleå och vad kan vi vinna av ett ökat bostadsbyggande?
Den amerikanska professorn Enrico Moretti, tillsammans med den svenska forskaren Per Thulin, visar att för varje ny anställning av en universitetsutbildad i Sverige skapas i genomsnitt tre nya jobb i den lokala tjänstesektorn.
En förutsättning för att kunskapsintensiva företag ska blomstra är att de verkar i dynamiska kluster. Baserat på den forskningen har Swedbank tagit fram en analys av Luleå, den första i sitt slag vi genomfört utanför Stockholm, Göteborg och Malmö.
Resultatet visar att det låga bostadsbyggandet klart hämmar tillväxten i Luleå.
Bostadsbristen beräknas kosta 395 miljoner per år i utebliven tillväxt de närmsta 20 åren om bostadsbyggandet fortsätter på dagens nivå. Om man lägger till dynamiska effekter på arbetsmarknaden från lägre sysselsättning i den lokala tjänstesektorn ökar kostnaden av bostadsbristen ytterligare och uppgår totalt till 675 miljoner per år i utebliven tillväxt.
Förutsättningarna är mycket goda i Luleå men det är tydligt att det behövs byggas fler bostäder, inte bara bostadsrätter och småhus utan även hyreslägenheter. Det är hög tid att undanröja de flaskhalsar som finns på bostadsmarknaden, både vad gäller byggande och rörlighet.
Vi behöver skapa förutsättningar för Luleå att ta tillvara på vår tillväxtpotential genom att säkerställa tillgång till bostäder för att minska utanförskapet men också för att öka konkurrenskraften.
Det behövs ett gemensamt ansvar för att bygga de bostäder som vi behöver.
Jag vill gärna fortsätta delta i diskussionen om hur vi bygger ett ännu bättre Luleå.
Det är en diskussion vi behöver föra tillsammans. Tillsammans bygger vi inte bara staden utan även staden mellan husen.