Sedan några veckor tillbaka har skolorna dragit igång höstterminen. Barnen ska få kunskap och möjlighet att utvecklas. Men för att orka med skoldagen krävs en bra skollunch. Därmed aktualiseras frågorna hur lite får maten i skolan kosta? Var går gränsen för att kunna laga god och näringsriktig mat till barnen? När kostchefen i Flen säger upp sig i protest mot den dåliga kvaliteten på skolmaten då är gränsen nådd. Hur många fler kostchefer kommer säga upp sig i ilska över den usla kvaliteten på skolmaten? Vi kan inte servera hur billig mat som helst. Våra barn är värda en bättre skolmat för att klara av skolarbetet och för folkhälsan.
Vi har rätt att veta var maten kommer ifrån. Vilken förälder vill att deras barn äter kött från djur som har utsatts för stora mängder antibiotika under uppväxten för att växa bättre och snabbare? Detta sker på många ställen runt om i djurstallar i länder nära oss. Det är inte ok. Den dagen vi behöver antibiotikan för barnens infektionssjukdom ska vi inte vara oroliga för att bakterien är resistent och medicineringen inte hjälper. Ett faktum som redan nått vårt land.
Svenska bönder producerar mat med några av världens strängaste regler vad gäller hänsyn till djur och miljö. Därför är det rätt av kommunerna att efterfråga svensk mat och mat som har producerats på ett etiskt sätt. Antibiotikaanvändningen i svensk köttproduktion är bland den lägsta i världen. Genom att använda Miljöstyrningsrådets råd vid upphandling av mat lyckas nu allt fler kommuner att upphandla svensk mat för att slippa salmonella, hög antibiotikaanvändning och att alla djur är bedövade vid slakt. Därför arbetar LRF tillsammans med branschen för en frivillig ursprungsmärkning av skolmaten.
Kompetens på de som upphandlar mat måste också höjas. Vet upphandlaren hur kvalitetskraven ska ställas och uppföljningen ska ske i en upphandling så är det möjligt att upphandla god, näringsrik och juste producerad mat.
Kommunerna måste anställa fler kockar till skolrestaurangerna och alla kommuner måste ha en kostchef. Då höjer vi kompetensen i alla led. Dessutom är det viktigt att vi har tillagningskök så att skolkockarna kan tillaga mat med hög kvalitet från grunden.
Många föräldrar har nu tröttnat på den dåliga skolmaten. Därför har allt fler föräldrar nu börjat begära särkost till sina barn med krav på Miljöstyrningsrådets baskrav det vill säga att maten är producerad på ett juste sätt med goda djurskyddskrav. Men ska bra mat vara särkost? Det borde väl vara alla barns rätt att få god och näringsrik mat som har producerats enligt vad vi i Sverige tycker är etiskt korrekt? Därför måste kommunerna bli bättre på att ställa kvalitetskrav enligt Miljöstyrningsrådet rekommendationer annars får skolbarn den billigaste maten som är producerad med den lägsta kvaliteten.
Var i det övriga samhället tänker vi så? Inte när vi ska upphandla till exempel bilar till kommunen. Då köper vi inte en bil med lägsta pris, lägsta miljö- och säkerhetsprestanda. Det skulle vara otänkbart. Därför måste skolmaten få kosta!