Antalet olyckor minskar i byggbranschen men vi är inte nöjda så länge människor riskerar att omkomma på sin arbetsplats. Vi ska ha en bransch utan dödsolyckor. Jämfört med övriga europeiska länder har vi de senaste tre åren haft minskade antal dödsfall i byggsektorn. År 2010 förolyckades nio personer, år 2011 var de sju och år 2012 omkom sex personer ute på byggarbetsplatser.
Sveriges Byggindustrier vill tillsammans med fack och myndigheter fortsätta säkerhetsarbetet och komma ner till noll antal dödsolyckor. Därför måste vi arbeta för bättre tillsyn och bättre attityder. Det behöver vara en självklarhet att tänka säkerhet och det ska finnas en påtaglig risk att åka fast om man slarvar med viktiga säkerhetsrutiner.
Arbetet ute på byggen innebär ofta svåra och tunga arbetsuppgifter. Enligt en färsk sammanställning över år 2012 från Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd (BCA) minskade den allmänna olycksfrekvensen inom bygg med tre procent jämfört med år 2011.
Totalt uppgick år 2012 antalet registrerade arbetsplatsolyckor inom bygg till 1 923 stycken (av totalt 29 071 inom samtliga näringar). Skador från verktyg och redskap dominerar statistiken och orsakade en femtedel av olyckorna. Fall från hög höjd samt ras låg bakom ungefär en av tio olyckor.
I spåren av dålig arbetsmiljö följer ofta dåliga arbetsvillkor och ibland kriminalitet, som till exempel svartarbete. Det hänger många gånger ihop. Vi är mycket oroade för hur detta skadar medarbetare, förstör kvaliteten och sätter konkurrensen ur spel för ärliga byggföretag som försöker göra rätt för sig. Därför är det väsentligt att låta myndigheter som Arbetsmiljöverket och Skatteverket få möjlighet att utöva tillsyn i sådan omfattning att oseriösa företag inte klarar sig.
Under en längre tid har vi jobbat aktivt för mer ordning och reda. Vi har till exempel tagit fram ett system med specifika id-kort (ID 06) för alla som befinner sig på en byggarbetsplats. Vi vill också ha närvaroliggare på alla byggen. Som vi ser det behöver detta även kompletteras med en enkel månadsrapportering till Skatteverket, som visar vilka anställda som har utfört arbete och hur mycket de har arbetat varje månad.
Vi har ett nära samarbete med facket i dessa frågor och i frågor som bland annat gäller långa entreprenadkedjor. Fram till februari 2014 sitter vi en aktiv arbetsgrupp med Byggnads för att komma fram med förslag som ska skapa bra och trygga arbetsplatser.
Det är lönsamt för alla och vi nöjer oss inte förrän vår nollvision är nådd.