Byn som landstinget bedrog

Norrbottens län2011-07-27 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 15 november 2010 kunde vi läsa i NSD om Nattavaara, byn som Gällivare kommun glömt bort vad beträffar snöröjningen. Året innan hade byns skola lagts ner efter stora protester från byns invånare. Den 13 februari 2010, sju månader före valet, kunde vi läsa i Kuriren att distriktssköterskan blir kvar i Nattavaara och att det inte blir någon nedläggning.

Beskedet kom från landstingsrådet Kent Ögren. Kommunalrådet Tommy Nyström konstaterade nöjt att han talat med Kent Ögren som lovat att Nattavaaraborna skulle få behålla sin distriktssköterska.

Fredagen den 8 juli 2011, tio månader efter valet, läser vi i Kuriren "Ingen distriktssköterska i Nattavaara".

Av artikeln framgår att mottagningen är nedlagt veckan efter midsommar och huvuddelen av byns befolkning nu är hänvisad till vårdcentralen i Gällivare, en sträcka på fem mil. I artikeln säger bybon, Bertil Holmgren, 85 år, att landstinget slår undan benen för oss och han ställer frågan om politikerna vet vad de sysslar med.

Ytterligare ett epitet kan nu alltså fogas till Nattavaara, nämligen "byn som landstinget bedrog". Bertil Holmgren och andra bybor i Nattavaara som undrar om politikerna vet vad de sysslar med bör få veta att landstingsledningens politiker (socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister) mycket väl vet vad de sysslar med. Det är nämligen så att i Norrbottens läns landsting har denna landstingsledning infört något som de kallar "arbetsbeslut" för tjänstemän. Dessa arbetsbeslut är så långt gående att det är tjänstemän som beslutar om nedläggningen av distriktssköterskemottagningar. Vi politiker i oppositionen får via privatpersoner eller massmedia veta vad som beslutats när de redan är tagna och effektuerade. Men ni kan vara övertygade om att landstingsledningen, S, V och MP, definitivt vet.

Förfarandet med arbetsbeslut är utomordentligt bekvämt för landstingsledningen. De slipper schavottera inför medborgarna
i förväg. Om protesterna sedan blir alltför omfattande kan man skylla på tjänstemännen och ändra beslutet.

Värst av allt är dock att det aktuella beslutet är ett klart brott mot kommunallagen 6 kapitlet 34 § punkt 1. Kommunallagen innehåller ett delegationsförbud mot beslut i ärenden som avser bland annat omfattning och kvalité. Den 16 juni 2010 kom ett domslut från förvaltningsrätten i en snarlik fråga som vi i Sjukvårdspartiet överklagat. Frågan gällde om tjänstemän via arbetsbeslut skulle få rätt att förändra antalet vårdplatser på sjukhus. Förvaltningsrätten upphävde landstingsledningens beslut att låta tjänstemän besluta i sådan fråga.

Enligt vår uppfattning skall i vart fall en nedläggning av en distriktssköterskemottagning beslutas i landstingsstyrelsen. Om det skulle vara ett led i en total omvälvning av distriktssköterskeverksamheten i länet borde landstingsfullmäktige ta beslutet. Då kan frågan debatteras på ett politiskt korrekt sätt och medborgarna får vetskap innan beslutet tas.

Avslutningsvis så är det enligt vår uppfattning en präktig skandal att landstingsledningen trots ovan nämnda domslut
i förvaltningsrätten oförtrutet fortsätter att via arbetsbeslut lägga ner verksamheter
i länet. Förfarandet vittnar om en oförskämd nonchalans mot den lagstiftning som styr landstingets verksamhet.