Dags att sätta HBTQ-frågorna i fokus

Norrbottens län2014-11-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Färre än en av fem homo-, bi och transsexuella i Sverige är öppna med sin läggning på jobbet. Arbetsgivarna i Norrbotten måste nu intensifiera arbetet mot diskriminering och för allas lika värde. Det skulle gynna såväl arbetsmiljön som kvaliteten i välfärden.

Enligt en EU-rapport har över 80 procent av HBTQ-personerna i Sverige valt att inte vara öppna med sin läggning på jobbet. Bara 38 procent har berättat för sin chef. Orsaken är vanligtvis kollegornas eller chefernas brist på förståelse och kränkande attityder.

Samtidigt vittnar många HBTQ-personer om att de känner stress över att leva ett dubbelliv. Det här påverkar självklart också rollen i arbetsgruppen. Och på sikt resultatet – kvaliteten i välfärden.

Därför ökar Vision nu trycket på arbetsgivaren att jobba med likabehandlingsfrågor. På flera orter erbjuder vi arbetsgivaren att teckna likabehandlingsavtal. Avtalen handlar bland annat om att arbeta förebyggande mot alla typer av diskriminering, inte minst vad gäller HBTQ-personer.

Visions medlemmar finns inom hela välfärden. I kommunen, landstinget, i kyrkan och i privata företag. Det är viktiga yrken där de står för avgörande service till medborgarna.

På flera håll i landet anordnas det redan i dag utbildningar kring HBTQ-frågor. Syftet har varit dels att besökare och klienter ska bemötas med respekt, dels att förbättra arbetsmiljön. Samtidigt har Socialstyrelsen fått regeringens uppdrag att under två år arbeta för att förbättra HBTQ-kunskaperna i kommuner, landsting och regioner.

Norrbotten: När RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) nyligen granskade kommunernas arbete med HBTQ-frågor var skillnaderna stora. Luleå har till exempel ett snittbetyg på 3,59 av 5,0 möjliga och hamnar på en åttonde plats medan Arvidsjaur återfinns i bottenskiktet med endast 1,79 i snittbetyg.

Vision har nyligen startat ett HBTQ-nätverk. Vi har också tagit fram en e-utbildning där både arbetsgivare och medarbetare erbjuds att testa sina fördomar.

Tillsammans med vårt likabehandlingsavtal är detta åtgärder som vi tror behövs för att ändra de värderingar som skapar hinder för ett öppet arbetsliv där alla har samma värde.

Nu hoppas vi att arbetsgivarna i Norrbotten vill vara med oss i arbetet!