Alliansregeringen höjer fribeloppet med ytterligare 30 000 kronor. Från och med januari kan en student tjäna drygt 172 000 kronor per år utan att studiemedlet minskas. Det är ett steg i rätt riktning, men Kristdemokraterna tycker att fribeloppet måste tas bort helt.
Höjningen gör det lättare och mer lönsamt för studenter att jobba vid sidan av studierna. Långsiktigt innebär en kombination av arbete och studier att kopplingen till arbetsmarknaden stärks. Det största problemet för många ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden i dag är bristen på arbetslivserfarenhet.
Situationen för studerande har kraftigt förändrats de senaste åren. I dag är det möjligt att lägga upp studierna själv, vilket många gör. Samtidigt har arbetsmarknadens villkor förändrats. Varken studier eller arbete är något som sker efter en bestämd mall.
Samtidigt har fribeloppet blivit ett lönetak, som tillsammans med krångliga regler tvingar studenter att räkna timmar för att se om det verkligen lönar sig att jobba. De studenter som kombinerar jobb och plugg riskerar att slå i taket. Därmed straffar det sig att vara flitig under studietiden. Men Kristdemokraterna tycker att flit ska löna sig.
Politiker ska inte styra och ställa i studenters liv. Unga människor ska få planera själva och kombinera jobb och plugg, om man vill och kan det. Därför är Alliansens höjning av fribeloppet välkommen. Men det är dags att byta ut det föråldrade systemet. Det är dags att slopa fribeloppet!