Dags för nya tuffa utfrågningar i EU

Norrbottens län2009-12-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU-parlamentet har börjat förbereda utfrågningarna av den nya EU-kommissionen. De ska genomföras första veckan efter helgerna i januari med sikte på beslut 20 januari. Det förutsätter förstås att utfrågningarna och beslutsproceduren går smidigare än för fem år sedan. Då tvingade parlamentet bl a Berlusconis Italien att byta ut sin reaktionäre kandidat.
Var kan då stötestenarna finnas den här gången?

För Sveriges Cecilia Malmström lär det inte bli några problem. Hon är respekterad i parlamentet och går rätt mycket går i takt med både parlamentet och socialdemokratin på sitt tunga område: rättsliga frågor och migration.
Det tuffaste slaget lär stå om den brittiska utrikesrepresentanten Catherine Ashton, som den brittiska högern nu bedriver rena klappjakten på.
Att hon betitlas "baroness", betyder f ö inte alls att hon har adlig bakgrund, tvärtom: Hon kommer ur den engelska arbetarklassen och har en lång bakgrund som bl a fredsaktivist.
Men den brittiska högern anser dels att hon inte är okvalificerad, dels att hon har en alltför vänsterinriktad bakgrund. Nu sprids t o m rykten om att den anti-kärnvapenkampanj som Cathy Ashton var kassör i skulle ha fått pengar från den tidens kommunistiska Sovjet.

Den tyske konservative kommissionären Günther Oettinger, med ansvar för energipolitik, har en hel del tvivelaktigheter i sin bakgrund. Han har hyllat en gammal nazist vid hans begravning, skrivit förord till en sångbok som innehöll en gammal nazisång och var länge medlem av ett ytterst konservativt utbildningscentrum, som lär ha varit både anti-semitiskt och homofobiskt.
Han kan få det svettigt, även mot bakgrund av att Tyskland är ett av de länder som har haft svårast att ta till sig idén om en gemensam energimarknad. Det täta samarbetet med Ryssland om import av fossilgas får nog heller inga poänger i utfrågningarna.

Den socialdemokratiske tjecken Stefan Füle lär få en del frågor om sin utbildning i Moskva på 80-talet. Den fransk-rumänske jordbrukskommissionären Dacian Ciolos, är förvisso ett riktigt proffs på jordbrukspolitik, men det faktum att hans hemland Rumänien har haft stora problem med att betala ut EU-stöden korrekt lär föranleda tuffa frågor.
Känsligast för svensk del är nog annars arbetsmarknaden, som än en gång ska ledas av en östeuropeisk socialdemokrat . Ungraren Andor har mer europeisk erfarenhet än föregångaren Spidla. Men var han står i frågan om fackliga rättigheter och Lavalfallet står skrivet i stjärnorna.