Lördag den 9 maj är det World Fair Trade Day, den internationella dagen för att lyfta fram och fira rättvis handel. Det vill vi uppmärksamma genom att betona vikten av vilken skillnad rättvis handel faktiskt gör.
Luleå är en av totalt 68 kommuner i Sverige som är Fairtrade City diplomerade, en diplomering som engagerar hela lokalsamhället i att öka utbudet och försäljningen av rättvist handlade produkter. För ju fler vi blir lokalt som väljer dessa produkter, desto större skillnad gör vi för miljontals odlare och anställda och deras familjer i länder med utbredd fattigdom. Vårt arbete som Fairtrade City är ett tydligt exempel på hur man kan engagera sig lokalt för att göra skillnad globalt.
I september ska FN:s generalförsamling anta de nya millenniemålen. Det är mål som ska leda utvecklingsarbetet de närmsta 15 åren med den ambitiösa visionen om att utrota fattigdom till 2030. I dag lever fortfarande 1,2 miljarder människor världen över i fattigdom och en av åtta går varje kväll och lägger sig hungrig. Cirka 150 miljoner barn tvingas idag arbeta som en konsekvens av att deras föräldrar inte har råd att försörja sin familj. Vi har med andra ord en bit kvar till visionen om att utrota fattigdom, och för att nå den behövs en rad olika verktyg. Handel är ett av de viktigaste, ett kraftfullt verktyg för att lyfta människor ur fattigdom. Men för att det ska fungera behöver den ske på rättvisa villkor.
Vi har tillsammans med 67 andra kommuner i Sverige och över 1600 globalt tagit ställning för att handel ska vara ett verktyg som också fungerar för de allra fattigaste. Vi vill därför också uppmana fler kommuner i vårt län att göra oss sällskap så att fler odlare och anställda själva kan ta sig ur fattigdom. De människor som odlar det kaffe vi dricker eller de bananer vi äter ska inte behöva vara fast i fattigdom. De ska få betalt, en lön, som går att leva på. ILO:s kärnkonventioner ska vara uppfyllda där ingen ska diskrimineras, barnarbete motverkas och rätten till fri organisering ska vara självklar.
En annan viktig del av att vara en Fairtrade City är att ställa sociala krav för de produkter som kommunen upphandlar. Det är glädjande att det nya EU-direktivet om offentlig upphandling skickar viktiga signaler för kommuner, regioner/landsting och statliga myndigheter att kunna använda offentlig upphandling som ett verktyg för att nå samhälleliga mål, såsom att bekämpa fattigdom eller minska klimatpåverkan. Nu är det upp till bevis för den svenska regeringen att se till att lagförslaget som väntas till hösten ger mer stöd och verktyg för landets kommuner att arbeta mer med att använda våra gemensamma skattepengar till att inhandla produkter som är schysst producerade.
68 av Sveriges kommuner har redan tagit ställning. Nu väntar vi också på att den svenska regeringen ska följa vårt exempel och ta på sig ledartröjan i EU och FN när det gäller arbetet för en mer rättvis handel så att rättvis handel blir ett viktigt verktyg i de nya utvecklingsmålen som ska beslutas i september och att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får göra sina röster hörda.
För vi behöver bli fler som arbetar för en fri och rättvis världshandel som fungerar för alla led i handelskedjan.