”Därför kör vi för fort”

”Det ska inte vara möjligt att konkurrera med att företaget konsekvent kör för fort”, skriver Carina Ahlfeldt, Sveriges åkeriföretag.

”Det ska inte vara möjligt att konkurrera med att företaget konsekvent kör för fort”, skriver Carina Ahlfeldt, Sveriges åkeriföretag.

Foto: Per Olsson

Norrbottens län2019-02-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norrbotten är bilen vårt främsta färdmedel och vi är många som dagligen kör längs med vägarna för att ta oss våra aktiviteter. Vi är också många vars dagsverke sker längs med vägarna. Dödsolyckor angår oss alla – ingen ska behöva dö i trafiken.

Orsakerna till olyckor är många, och yrkesförarna bär ett stort ansvar och ska föregå med gott exempel. Lastbilsförare är Sveriges dödligaste yrke – det är helt enkelt farligt att vistas på våra vägar och den som arbetar med att köra har inte bara ett ansvar utan också ett väldigt stort intresse i att göra trafiken så säker som möjligt.

I Norrbotten kör så många som 58 procent av lastbilar med släp för fort enligt Trafikverkets hastighetsundersökning från år 2016. Oavsett den kritik vi kan lyfta mot de mätningarna, så är det mycket allvarligt. Att vara ett föredöme och ta ansvar går inte att villkora eller förklara bort. Men vad är det som gör att lastbilarna kör för fort?

Logistiken är tidspressad. Blir du förbannad när din leverans är sen? Hur mycket för fort vill du att föraren ska köra för att du ska få ditt klädpaket på utsatt tid? Har du tänkt på att anledningen till att föraren är sen kan vara att var är halt, eller ovanligt mycket trafik?

Företag som beställer transporter skriver ofta in i avtalet att leveransen ska komma en viss tid. Gör den inte det innebär det mycket stora kostnader. Det här är en servicebransch, där de allra flesta är måna om att ha nöjda kunder. Marginalerna för förseningar är så snäva att lite mer trafik än vanligt riskerar att allvarligt skada företagets varumärke och dessutom innebär stora kostnader.

Dessutom finns kör- och vilotiderna, mot vilka brott kan innebära sanktionsavgifter. Tänk att du har fem minuter till du måste ta 45-minuters rast. Rastplatsen är full och det finns ingenstans du kan parkera. Du måste ut på vägen igen. Nu är det bråttom att komma fram till nästa rastplats, för att slippa avgifterna som drabbar både föraren och företaget.

Med denna artikel vill vi inte ursäkta ett felaktigt beteende utan nyansera bilden. Vi kör för fort och det vill vi ändra på. Med företag som kan tacka nej till orimliga kunder, större förståelse för logistikföretagens vardag och med ett förändrat beteende med mindre risktagande. Sveriges Åkeri­företag har under många år arbetat med hastighetsefterlevnad. Fair Transport är vårt arbete med bättre hållbara transportaffärer. Det ska inte vara möjligt att konkurrera med att företaget konsekvent kör för fort. Det är en förändring vi vill se.