Den bortglömda frågan: Arbetsmiljö – vad är det?

Norrbottens län2016-07-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag pratar vi mycket om en arbetsmiljö där allt fler blir långtidssjukskrivna med lång frånvaro från sina arbeten och lång rehabilitering.

En tid som för den enskilde kan vara fruktansvärt jobbig och där pressen från försäkringskassan blir en börda.

En tid som ska användas för att bli frisk men som allt för ofta landar i en strid för att överleva ekonomiskt. Något många inte orkar med.

Men vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö är allt runt omkring ett arbete – luft, ventilation, ljud och ljus, mina arbetskamrater och min chef, mitt kontor eller fordon och mycket mer.

Ser vi till vad Arbetsmiljölagen säger finns krav och ansvar som vilar på arbetsgivaren om att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Det brukar förkortas SAM och beskriver att det arbetsmiljöarbetet har i uppgift att undvika att olycka eller ohälsa uppstår.

Ansvaret ligger på arbetsgivaren. Till deras hjälp finns det skyddsombud på arbetsplatserna som ska se vilka risker som finns för att de ska kunna elimineras.

Det arbetet bedrivs på allt för få arbetsplatser. Arbetsbördan är stor med högt arbetstempo där anställda tvingas arbeta hårdare, längre pass och med för många arbetsuppgifter utan att ha rätt förutsättningar för arbetet. Det leder till ohälsa eller olyckor på arbetsplatserna.

Okunskapen är många gånger stor hos arbetsgivare och anställda om vad arbetsmiljölagen säger och tyvärr leder det till att allt för många dör eller skadas svårt i sitt arbete.

Ser vi till åren 2013–2015 har 130 personer dött i sina arbeten. Många fler har valt att ta sina liv på grund av sitt arbete och många jobbar sig sjuka på sitt arbete att de avlider till följd av arbetsrelaterade sjukdomar.

En stor del av dessa människor hade levt idag om det bedrivits ett systematiskt arbetsmiljöarbete ute på varje arbetsplats.

Transportarbetareförbundet arbetar aktivt med att förbättra arbetsmiljön för våra medlemmar och deras arbetskamrater genom att värva skyddsombud och informera anställda och arbetsgivare om vad arbetsmiljölagen säger och vad en god arbetsmiljö innebär.

Genom det arbetet kan fler få komma hem levande och friska från sina arbeten.

Har ni inget skyddsombud på er arbetsplats eller vet av att det finns problem på arbetsplatsen som inte åtgärdas måste man som enskild individ kontakta sin avdelning för att få hjälp.

Ingen ska behöva dö i eller av sitt arbete.