I dag, den 23 mars, firar vi Nordens Dag.
Få vet att dagen firas till minne av Helsingforsavtalet, ofta kallat det officiella nordiska samarbetets grundlag, som undertecknades 23 mars 1962. Det är 53 år sedan. En stor del av er som läser denna artikel var inte födda.
Norden har förändrats mycket sedan 1962. Förutsättningarna för det nordiska samarbetet har förändrats. Norden har förändrats.
Omvärlden har kommit närmre och våra ekonomier och befolkningar har alltmer berikats av varandra och resten av världen.
Unga människor växer idag upp med en nyfikenhet på livet bortom hemlandets gränser och målsättningen att ta sig dit.
För många går vägen ut i världen och vuxenlivet via ett arbete i ett annat land.
Den nordiska arbetsmodellen står stark. Tack vare det nordiska samarbetet finns det idag goda möjligheter att flytta till och jobba i ett annat nordiskt land.
Det gäller inte minst unga människor, som kan söka till det nordiska arbetsmarknadsprogrammet Nordjobb. Nordjobb har i 30 år förmedlat arbeten till nära 30 000 tusen unga nordbor.
Det är ett av den gemensamma nordiska arbetsmarknadens mest konkreta resultat för unga människor.
I år fyller Nordjobb själv 30 år.
Därmed är programmet självt knappast längre en ungdom, men det är en glad jubilar. Att få hjälpa unga människor till ett jobb, bostad och kulturellt utbyte i ett annat land är det finaste uppdrag man kan ha.
Gränsöverskridande arbetsskapande är för oss nyckeln till ökad integration och nya synergier.
Det gäller såväl mellan de nordiska länderna som med andra regioner.
Allt talar för att denna typ av erfarenhet kommer att bli än viktigare för unga människor i ett stadigt internationellare samhälle.
Vi välkomnar ett modernt nordiskt samarbete som kompletterar samverkan med andra regioner, det handlar inte om att välja det ena istället för det andra. På den nordiska arbetsmarknaden vill Nordjobb fortsätta att spela en aktiv roll. Vi ser fram emot att hjälpa ytterligare tusentals Nordjobbare att ta steget ut i världen. Det firar vi idag på Nordens Dag!