Det är inte lätt att vara konsument av livsmedel

Norrbottens län2008-04-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dagens Sverige är det inte lätt att vara konsument. Framför allt inte när det gäller inköp av livsmedel. Vi vet nämligen för lite om den mat vi köper.
Många kan inte skilja från en äkta vara från en falsk eller avgöra när en grönsak är färsk. Ett fåtal människor förstår vad det konstiga E-numren betyder eller var man kan hitta alternativ som inte innehåller tillsatser. Nu för tiden finns det listor på alla, men vem orkar läsa?
Tillagningsprocessen är för det mesta inte vad man som konsument tror och kan inte jämföras med hur vi själva lagar maten.

Frukt och grönsaker exempelvis kan man inte som konsument avgöra om den är färsk, varit med på en lång resa eller till och med blivit besprutad med farliga gifter. Det görs för att de ska behålla sitt vackra utseende.
Svensk frukt och svenska grönsaker är att föredra när det är säsong. Svenska rotfrukter finns för det mesta året runt numera. Man kan till och med avstå från importerade grönsaker under vinterperioden på grund av det.
Färskpressad apelsinjuice låter färsk, men kan vara upp till nästan ett år gammal. Detta är fullt möjligt med hjälp av tillsatser.
Hur ska då vi konsumenter välja eller snarare välja bort? Det är genom det valet som till sist avgör vad som ska finnas att köpa i butiken. Hur gör vi det då? En mycket bra tumregel är att räkna antalet tillsatser i innehållsdeklarationen. Välj konsekvent bort de som har många E-nummer eller andra konstgjorda tillsatser.

Ta bröd till exempel. Det krävs väl inga tillsatser i det för att det ska vara gott? Varför ska det hålla så många dagar i affären då? Det heter inte "Vårt dagliga bröd" för ro skull. Brödet borde, utan alla dessa E-nummer, hålla ett par dagar hemma i brödburken. Vill du slippa alla uppblåsta kemikaliebröd och inte hinner baka själv, kan du gå till ett lokalt bageri och köpa ett bröd där. De är oftast av bra kvalitet.
I de flesta fall är det också bäst att handla närproducerat, exempelvis när det gäller färska/frysta livsmedel, som inte innehåller dessa kosmetiska tillsatser.
Ett annat gott råd är att ta med dig glasögonen när du går ut och handlar, för de behöver du verkligen! Alla livsmedelsproducenter vill tydligen inte att vi ska kunna läsa deras produkters innehåll utan besvär. Klaga gärna i affären och be om hjälp att läsa!
Det är väl inte för mycket begärt att vi kunder ska kunna läsa vad vår mat innehåller innan vi köper den, utan förstoringsglas.