Genom sitt stora markinnehav har Sveaskog även ett systemekologiskt ansvar, vilket tydligt framgår av riksdagsbeslut (prop 2001/02:39) om Sveaskogs inriktning: ”Det övergripande målet skall vara att statens skogar skall förvaltas på ett föredömligt sätt både ur produktions- och miljösynpunkt för att trygga en långsiktigt ekologiskt och produktionsmässigt hållbar utveckling”. Riksdagen har även gett Sveaskog uppdrag att främja naturturism.
Sverige har en stor del av norra Europas skogsmark och därmed ett särskilt ansvar för de skogliga naturtyper som finns hos oss. Enligt ArtDatabankens rapport 2013 om bevarandestatus för arter och naturtyper, så framgår att tillståndet är dåligt för i stort sett alla skogstyper i vårt land. Som företrädare för Naturskyddsföreningen i län där Sveaskog har stora markområden har vi noterat hur Sveaskog kalavverkar stora sammanhängande gammelskogar och skogar med höga naturvärden både på egen mark och på privat mark.
Sveaskog tycks ha blivit prestigemässigt låst till nittonhundratalets trakthyggesbruk – det som skapar stora kalhyggen och bara fläckvis lämnar miljöhänsyn. I praktiken är vi idag i slutfasen av en total landskaps-omdaning. Plantageliknande produktionsytor har ersatt våra tidigare variationsrika kontinuitetsskogar. Med ett hyggesfritt skogsbruk på en betydande del av marken skulle skogens mångfald av funktioner kunna tillvaratas bättre. Särskilt stort är behovet av detta i skogar som är viktiga för renbete, naturturism och friluftsliv, samt även i Sveaskogs ekoparker.
Sveaskog låter på sin hemsida skogschefen, på en blogg, förmedla nedvärderande synpunkter på miljöengagerade personer och kallar miljörörelsen för ett särintresse. Han propagerar även för en bakåtsträvande skogspolitisk linje, bland annat genom att kategoriskt avvisa alternativ till kalhyggesbruk. Skogschefen har även på bloggen avfärdat journalister som skrivit kritiska reportage om Sveaskog. Vi har även sett att skogschefen vädrar sina åsikter om vår förening: ”uppfattningar om ouppnådda miljömål, behov av ytterligare skydd, missvisande underlag etc är själva grunden för att motivera deras verksamhet.”
I Sveaskogs uppförandekod sägs att: ”Vi lyssnar på de som har synpunkter på verksamheten och tar tillvara och bemöter kritik på ett förtroendeskapande sätt. Vi strävar efter att svara på synpunkter och frågor skyndsamt”. Sveaskogs skogschef har upprepade gånger vägrat att besvara skriftligt ställda frågor om
skogar med höga naturvärden som Sveaskog har avverkat eller planerar avverka. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att uppförandekoden inte följs och att skogschefen inte värderar miljöhänsyn i linje med riksdagsbeslut vad gäller Sveaskogs uppdrag.
Vi undertecknade länsordförande i Naturskyddsföreningen anser att Sveaskog omgående ska:
l Leva upp till riksdagens beslut om Sveaskogs inriktning.
l Sluta att kalavverka gammelskogar med höga naturvärden.
l Anpassa brukningssättet i skogar med stor betydelse för friluftsliv, naturturism och renbete.
l Ha en skogschef som verkar för ett miljöanpassat skogsbruk med god naturvårdshänsyn.
l Leva upp till Sveaskogs uppförandekod i alla lägen.