Vi tror inte att är någon tillfällighet att guldet hamnade i Luleå igen. Det är inte bara laget, coachen och klubbens organisation som ligger bakom framgångarna. I Luleå finns och har länge funnits ett klimat som gjort att idrotten i kommunen fått chans att växa. I elitidrottens spår har breda fritidsmöjligheter och bra tillgång till motion alltid tillgodosetts.
Plannja Baskets sju SM-guld och Luleå Hockeys 20 år i högsta serien, ett SM guld och en seger i Europacupen för klubblag är också bra bevis för att det finns en fin grogrund för elitidrotten i Luleå. Skidanläggningen på Ormberget, Ridhusen i Råneå och på Hertsön samt elva konstgräsplaner har gjort det möjligt för andra idrotter att växa och utvecklas. Sedan tidigare finns en av Sveriges första inomhushallar för fotboll och friidrott i Karlsvik, Arcushallen. Numer också hemvist för Luleås Rollerderby-lag, Slaughters Daughters. Lägg därtill ett rikt friluftsliv i Luleås skärgård och Råneå älvdal.
Luleå kommun vill tillgodose möjligheter till idrott och fritid för alla.
Vi vill skapa förutsättningar för alla grupper i samhället att kunna delta. Det får aldrig bli för dyrt med idrott och fritid. Därför startades Sportoteket i Luleå. Där allt från skridskor och ridhjälmar till skidor och tennisrackets kan lånas ut. Självklart ska alla barn få samma möjligheter att idrotta- och motionera i vår kommun.
Den senaste utmaningen fritidsnämnden står inför är badhuset på Hertsön. Anläggning har gjort sitt och måste ersättas med ett nytt. Beslutet är att hitta en ny form för finansiering.
Traditionellt sett har kommunen tagit det ekonomiska- och det praktiska ansvaret för projektering, uppförande, skötsel, underhåll och uthyrning. Men den ansträngda ekonomin gör att vi nu måste tänka annorlunda. Nya utmaningar kräver nya lösningar, och vi hoppas att alla Lulebor förstår vikten och värdet av att kunna erbjuda ett nytt badhus för de boende i området runt Hertsön.
Byggnationerna som börjar med en rivning av det gamla badhuset kommer att ta tid. Under övergångsperioden blir det längre resor, längre köer och fler människor i de befintliga badhusen. På samma sätt som Arcushallen fick erfara förändringar och färre träningstider under ombyggnationen av Pontushallen till Luleå Energi Arena. Men vi tror att alla som bor i Luleå och någon gång använt eller besökt våra anläggningar förstår varför vi vågar investera och renovera.
Visst vill vi skryta om alla våra prestationer och allt som vi kan erbjuda i Luleå idag, men vi vill samtidigt understryka att vi aldrig kommer att sluta arbeta för en ännu bättre fritidskommun för alla.