Världsnaturfonden WWF har gjort en undersökning kring svenskarnas engagemang i klimatfrågan. Den är utförd av Cint och baseras på över 1 000 personer.
Dagens trend går mot ett ökat klimatengagemang bland svenskarna. Över 90 procent av de intervjuade uppger att deras oro för klimatet finns kvar eller har ökat under de senaste fem åren. Samtidigt säger 95 procent att de har lika stort eller större engagemang för klimatet jämfört med tidigare.
De klimateffekter som svenskarna oroar sig mest för är fler stormar och extrema väder, med bland annat stigande vattennivåer och översvämningar som följd. Enligt forskarnas klimatscenarier blir det blötare där det redan idag regnar mycket och torrare i redan torra områden.
Över 80 procent uppger att de anser att politiker och beslutsfattare måste göra mer för att begränsa klimatförändringarna. Endast sju procent vill säga till Fredrik Reinfeldt att han gör ett bra jobb för att stoppa klimatförändringarna.
Själva är svenskarna motiverade att ändra sitt beteende. 74 procent uppger att de skulle kunna offra en resa till Thailand för att minska sin klimatpåverkan.
I år släcker ungefär halva Sveriges befolkning den 29 mars under Earth Hour som en signal till politiker att agera i klimatfrågan. Kampanjens teman är klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen. Lösningarna handlar till exempel om att få transporter som baseras på el och hållbara förnybara bränslen, fler hälsosamma, goda och klimatsmarta alternativ till kött, hårdare energikrav på byggnader och bättre möjligheter för privatpersoner att producera egen el och sälja överskottet.
Nästa mandatperiod i svensk politik sammanfaller med avgörande beslut som måste tas om vi ska lyckas stanna under två graders global uppvärmning. Vi är med och stödjer Earth Hour för att påverka Sveriges regering att visa handlingskraft i klimatfrågan. Vi behöver beslut från politikerna i Sveriges riksdag och regering som underlättar för samhället och invånarna att leva mer klimatsmart.
Politiker, städer och företag måste göra det enklare för människor att resa, bo, äta och investera klimatsmart. Viljan hos medborgarna finns där. Men vi behöver kraftfulla beslut från riksdags- och regeringsnivå som gör det enklare att anamma en livsstil som inte bidrar till klimatförändringarna.