Dö på arbetet ­– nej, tack!

I dag besöker jag SSAB i Luleå, en arbetsplats där det under senare år inträffat tragiska dödsolyckor. Under 2014 omkom sammanlagt 53 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige. Det är en ökning från 2013 och djupt oroande.

döden på jobbet. Flera dödsolyckor har inträffat på SSAB i Luleå de senaste åren. Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, vill se en förstärkning av det förebyggande arbetsmiljöarbetet på arbetsmarknaden i stort.?Foto: Kurt Engström

döden på jobbet. Flera dödsolyckor har inträffat på SSAB i Luleå de senaste åren. Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, vill se en förstärkning av det förebyggande arbetsmiljöarbetet på arbetsmarknaden i stort.?Foto: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2015-02-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt som medierna uppmärksammar dessa allvarliga olyckor får vi inte glömma vad som sker bortom rubrikerna. Arbetsmiljöverket har beräknat att minst 1000 personer årligen avlider i arbetsrelaterade sjukdomar, såsom hjärtsjukdom, cancer, kol med mera. Dessa får inte glömmas bort när regeringen nu måste storsatsa på arbetsmiljöarbetet.

Vi ska också ha det klart för oss att anställningsform och hälsa inte är två vitt skilda saker. Forskning visar att den som har en otrygg anställning oftare drabbas av psykisk ohälsa. Vi måste stävja de otrygga anställningar som under senare år har ökat över hela arbetsmarknaden, och som särskilt är ett bekymmer i de grupper som redan från början har tuffast position på arbetsmarknaden. Trygga anställningar och en trygg arbetsmiljö måste nu vara högprioriterade frågor både fackligt och politiskt.

Arbetsgivarna måste också inse att det i längden inte finns några vinnare på den extrema precisionsbemanning som vi ser i dag. Istället för att ta in tillfällig personal till arbetstoppar använder många arbetsgivare visstidsanställda för ordinarie arbetsuppgifter, trots flexibla kollektivavtal som skulle möjliggöra en högre grundbemanning med fast anställd personal. Det är då vi får avarter på arbetsmarknaden där arbetstagare måste sova med mobilen under kudden, där oron för om nästa lön kommer att räcka till alla räkningar ständigt är närvarande.

Det förebyggande arbetet är centralt. Forskningen behöver ligga i framkant. Därför vill vi se att det upprättas ett nationellt centrum för arbetslivsforskning. För att minimera riskerna krävs också fler arbetsmiljöinspektörer och en satsning på skyddsombud. Vi vill därför se ytterligare 100 miljoner till Arbetsmiljöverket och att en arbetarskyddsavgift för utbildning av skyddsombud införs. Det behövs också ett lagstadgat huvudentreprenörs- och beställaransvar, vilket skulle få bort många av de oseriösa aktörer som i underleverantörskedjorna åsidosätter säkerheten.

Även arbetsmarknadens parter har ett ansvar att i avtal se till de mest utsattas situation och leverera trygga anställningar och arbetsplatser. En modernisering av arbetsmarknaden måste rikta fokus mot att ingen ska utnyttjas, dö eller skadas svårt av arbetet. Framtidens arbetsliv får inte bli dåtidens.