Drömmen om en kärnkraftsfri värld

Jag vill leva i en kärnkraftsfri värld och många människor på jorden delar den drömmen. Kärnkraften är varken miljömässigt, socialt eller ekonomiskt hållbar. Kärnkraften är inte koldioxidfri eller förnybar.

Norrbottens län2014-07-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På andra sidan Bottenviken planeras ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Ryska statliga Rosatom är största ägaren i företaget Fennovoima och ska dessutom bygga reaktorn och leverera specialbränslet. Fennovoima brottas med stora ekonomiska problem, det saknas cirka 15 procent av aktiekapitalet. Företaget gör allt för att locka nya investerare. Under hösten kommer finsk riksdag ta beslut om kärnkraftverket får byggas med en rysk reaktor.

Hela kärnkraftskedjan är livsfarlig. Brytning av uran och bränslets framställning medför allvarliga miljöproblem. Kärnkraften ger världens farligaste avfall som måste vara avskiljt från allt levande i 100 000 år. Risken för förödande olyckor vid kärnkraftverk finns alltid, människan kan aldrig förutspå vad som kan hända. Kärnkraft är en förutsättning för kärnvapen som kan ta död på mänskligheten.

Globala klimatförändringar ger ett varmare klimat med extrema variationer i nederbörd och temperatur. Miljökatastrofer skapar stigande social och politisk oro. Studie efter studie visar att ett 100 procent förnybart energisystem är nödvändigt. 100 procent förnybart är möjligt och kan ge många positiva utvecklingsmöjligheter!

En stark opinion i Sverige mot kärnkraftverket i Pyhäjoki oroar finska myndigheter. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har tillsammans med 33 organisationer skickat ett gemensamt svar till finska Arbets- och Näringsministeriet med kritiska synpunkter på Fennovoimas miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Fennovoimas MKB saknar en analys av effekter som klimatförändringarna kan ge för säkerheten. Den saknar en beskrivning av Bottenvikens nuvarande ekologiska och kemiska status vilket är nödvändigt för att kunna mäta förändringar. Hur ska Bottenvikens världsunika miljö annars kunna bevaras? Hur stora mängder uppvärmt kylvatten kan påverka Bottenvikens vatten är oklart. Vad händer vid den svenska kusten?

Kärnkraften sägs felaktigt vara koldioxidfri därför beskrivs inte de koldioxidutsläpp som ett kärnkraftverk ger under sin livscykel. Alternativ förnybar energi behandlas inte som ett nollalternativ. Hur människor och miljö påverkas av de utsläpp av låga doser radioaktivitet till luft, mark och vatten som sker kontinuerligt är oklart.

Det utbrända, radioaktiva kärnbränslet ska mellanlagras för nedkylning intill kärnkraftverket i cirka 50 år. Är kärnkraftverket i drift i 60 år så innebär det att livsfarligt avfall kommer att finnas på Hanhikivi under minst 110 år framåt i tiden innan allt transporterats till slutförvar. Hur ska säkerheten garanteras under alla dessa år? Hur ska avfallet skyddas från översvämningar, jordbävningar, olyckor, terror? Var och hur det ska slutförvaras är oklart.

Den ryska reaktorn kräver ryskt bränsle. Oklart vilka ”sekundära källor” till upparbetat uran som ska användas. Kan Fennovoima garantera att avfallet inte upparbetas till kärnvapen i Ryssland? Hur garanteras insynen i Fennovoima när ryska Rosatom är störst ägare och samtidigt leverantör av reaktor och kärnbränsle? Man anger att sannolikheten för att en allvarlig olycka som i Fukushima ska hända är högst en gång på två miljoner år. Sannolikheten för en skada i reaktorhärden är mindre än en gång per hundra tusen år. Hur kan man veta det? Hur kan man ta risken att en allvarlig olycka händer?

Mycket glädjande har sju kommuner i Norrbotten och Västerbotten beslutat säga nej till kärnkraftverk vid Bottenviken. Dessa är Kalix, Piteå, Överkalix, Övertorneå, Boden, Robertsfors och Skellefteå.

Mycket glädjande har nätverkets båda namninsamlingar resulterat i massor av namnunderskrifter fram till i dag. Namninsamling pågår hela sommaren och ska överlämnas till finska riksdagen till hösten.

Vädja till finska politiker att stoppa kärnkraftverket i Pyhäjoki! Säg ifrån nu – det är nu vi kan påverka. Under hösten ska finsk riksdag ta beslut om kärnkraftverket får byggas med en rysk reaktor.