E 10 – Dödens väg

Vi har i dag en regering som inte bryr sig om människoliv. De driver en politik som gör att människor som har vägen som arbetsplats gör det med livet som insats.

Norrbottens län2014-01-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

E10:an är en väg som i många år varit i stort behov av upprustning, dels för att vägen är dålig och skadad. Dels ur ett säkerhetsperspektiv då vägen är smal, på vissa håll vintertid smalare än 6 meter, krokig, guppig, dåligt underhållen och väldigt hårt trafikerad.

Enligt en FN-överenskommelse ska en europaväg vara minst 8,4 meter bred, inte ha för skarpa kurvor, vara en huvudled, gå runt tätbebyggda områden, ha tillräcklig kapacitet för att undvika köbildning samt helst vara motorväg eller motortrafikled. E10 uppfyller inget av dessa krav!

På E10, som sträcker sig i 42 mil från Töre till Riksgränsen, färdas 2 000-4 000 fordon per dygn. Trafiken består av både yrkestrafik och privatbilister. Olyckstillbuden har varit otaliga och i många fall med dödlig utgång genom åren. De senaste tio åren har 20 mäniskor dödats och utöver det har det varit ett 50-tal svåra olyckor. Bara under 2013 dödades 4 personer i svåra trafikolyckor, därför kallas vägen för Dödens väg.

Vägen är ett arbetsområde för alla yrkeschaufförer och andra som arbetar på eller kring vägen. Det färdas många skoltransporter, sjuktransporter och många människor pendlar på E10 till och från sitt arbete. Hade det varit en vanlig arbetsplats hade den stängts av säkerhetsskäl vilket inte är möjligt då det är staten som äger vägen.

Samma stat som satsar 85 miljarder kronor i olika infrastrukturprojekt enbart i Stockholm men till norra delarna av landet finns inga sådana pengar. Ombyggnation av E10 ligger bortanför en överskådlig tid, vad nu det innebär. Är det 10 år? 20 år?

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, hur många fler ska hinna dö fram till dess?

Som det är nu är Norrbotten ett tillväxtområde som bidrar med stora pengar till statskassan genom den expansion som vi ser i till exempel gruvindustrin och andra intilliggande industrier. Lägg därtill att Kiruna stad ska flyttas vilket genererar mer sysselsättning och ökad trafik efter E10:an.

Det är den svenska regeringen och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som har makten att rädda liv genom att rusta upp och bygga om E10. Frågan är om de vill det eller om de ens bryr sig.