Klimatförändringarna är vår tids största knäckfråga med stora konsekvenser för kommande generationer. Redan vid en medeltemperaturökning på 2 grader riskerar den negativa påverkan på vår planet att bli gigantisk.
Glädjande nog engagerar sig svenskarna sig allt mer för både miljön och naturen. Men för att vända de negativa trenderna krävs att våra beslutsfattare tar miljökloka beslut som underlättar för oss att leva på ett hållbart sätt.
Världsnaturfondens (WWF) Earth Hour-kampanj har arrangerats i snart ett decennium. Varje år samlas knappt en miljard människor världen över i den världsomspännande klimatmanifestationen. Sedan 2007 har Earth Hour mobiliserat företag, organisationer, regeringar och invånare i cirka 7 000 städer och 162 länder att agera i klimatfrågan. Människor deltar på olika sätt, en del nöjer sig med att släcka lamporna, andra ordnar konserter, går fackeltåg eller organiserar frågesporter. Gemensamt är viljan och övertygelsen om att vi kan vända den negativa trenden om vi börjar agera nu.
Tillsammans kan vi göra skillnad.
En global trend som inte minst gäller i Sverige är att människor i allt större utsträckning bor i städer. Att satsa på hållbar stadsplanering är därför något av det viktigaste vi kan göra. I år har Earth Hour ett särskilt fokus på städer och sätter strålkastarljuset på vanor som har stor påverkan, men är lätta att förändra. Det handlar om ”Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen” – det vill säga hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi värmer våra hus och hur vi investerar våra sparpengar. Med relativt enkla åtgärder kan vi åstadkomma positiva förändringar.
Att gå, cykla eller åka kommunalt i stället för att ta bilen är inte bara bra för klimatet utan även för hälsan. Vi behöver också dra ner på mängden kött vi äter – nästan en femtedel av de globala växthusgasutsläppen kommer från köttindustrin. Att slänga mindre mat sparar mycket koldioxidutsläpp. Se över vad som slukar energi i bostaden, isolera och byt till miljömärkt grön el. Källsortera hushållsavfallet och kontakta fastighetsvärden och diskutera hur bostadens påverkan kan minskas.
Sist men inte minst kan vi se över hur våra sparpengar är placerade och kräva att våra fonder förvaltas klimatsäkert, det vill säga utan att bidra till skadliga framtida klimatförändringar.
Nya siffror från WWF visar att åtta av tio svenskar – 81 procent – inte vet hur deras kommun jobbar med klimatfrågan och vilka satsningar som görs. Det måste vi ändra på!
På riksnivå behöver vi ställa om Sverige till 100 procent förnybar och hållbar energi. Vi behöver sätta tydliga mål, utveckla energieffektivisering, bygga ut solenergi och vindkraft och skapa hållbar vattenkraft och bioenergi. Det finns goda förutsättningar i Sverige att faktiskt göra det och vi kan göra vårt land till ett framgångsexempel.
Senare i år träffas världens ledare i Paris för att diskutera hur världen ska klara klimatutmaningen. Förhoppningen är att de ska enas om tydliga mål och handlingsplaner för att begränsa och förebygga klimatförändringarna. Tillsammans har privatpersoner, företag, organisationer och politiker möjlighet att vända trenden.
Genom att delta i Earth Hour den 28 mars visar vi vårt engagemang i klimatfrågan och sänder en tydlig signal om att 2015 är året då vi måste enas kring en hållbar plattform för klimatet.