En diskriminering av jägare med funktionsnedsätt ning

Vi anser att alla människor ska ha rätt att vistas och utöva sina intressen i naturen utan att byråkratiska hinder läggs i vägen. Tyvärr är det inte fallet för de cirka 200 jägare som på grund av funktionsnedsättning är beroende av sin fyrhjuling för att kunna utöva sin jakt.

Norrbottens län2014-09-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag fungerar inte det och det behövs en ändring. En fråga som måste tas av nästa regering.

I dag måste en jägare som behöver ha ett motordrivet hjälpmedel för att ta sig ut i skogen söka dispens från terrängkörningslagen. Undantaget söker man för att få köra i terräng på barmark.

Länsstyrelserna är de myndigheter som ska hantera dispenserna. I praktiken innebär det att det är 22 myndigheter som hanterar dispenserna på olika sätt. Bor man i de fem nordligaste länen får man dispensen bara på sin jaktmark. I många av de andra länen får man dispensen för hela länet.

Att dispenserna gäller geografiska områden innebär att jägare med funktionsnedsättning begränsas att delta i en jaktlig gemenskap. Tiden för att få ett svar på en dispensansökan kan variera mellan en vecka och en månad. Att vara tvungen att tacka nej till en jaktinbjudan för att man inte har dispens på den marken är diskriminerande.

Man kan jämföra med parkeringstillstånd för personer med nedsatt rörelseförmåga. De gäller i hela landet. Varför kan inte det samma gälla för jägarnas fyrhjulingar?

Räcker det då med denna dispens, för att köra i terräng och jaga? Nej, det måste också sökas flera andra undantag. För att få jaga vissa viltarter från motordrivna gånghjälpmedel måste man söka dispens från EU:s art- och faunadirektiv. När det gäller alla vilda fåglar, skogshare, bäver, och flera andra arter behandlas dessa av länsstyrelsen.

Vill man jaga stora rovdjur som björn, lo, varg, ska dispensen antingen skickas till Naturvårdsverket eller länsstyrelsen beroende i vilket län och vilt man ska jaga. Därtill behandlas undantagen olika beroende på vilket län det gäller.

Och alla dessa undantag gäller bara i tre till fem år.

Regeringen undertecknade 2007 en FN-konvention, nr 26 Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen trädde i kraft i januari 2009.

Där kan man läsa följande: ”Konventionsstaterna åtar sig att säkerställa och främja fullt förverkligande av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning utan diskriminering av något slag på grund av funktionsnedsättning.”

Hittills har det inte hänt något. Det är dags att myndigheter och politiker stoppar denna diskriminering! Allt som krävs är en ändring i terrängkörningslagen och ett undantag från EU-direktiven.