En kortsiktig strategi
Återigen visar den borgerliga regeringen sin inkompetens på det försvarspolitiska området. Försvarsmakten måste spara och fort måste det gå.
Sverige går från ett folkligt förankrat försvar, byggt på allmän värnplikt, till en yrkesarmé, menar Siv Holma och Gunilla Wahlén. Foto: lena leffler
Foto: Lena Leffler
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det svenska försvaret har en dubbel uppgift och ska både fungera nationellt och internationellt. Regeringens politik och omställningen från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar har dock lett till att Sveriges territoriella säkerhets- och försvarspolitik urholkas.
I höstbudgeten undergräver den borgerliga regeringen totalförsvarsplikten genom att lägga ner civilplikten, presentera ett förslag på aspirantutbildning och lyfta fram vikten av frivillighet.
Sakta men säkert går Sverige ifrån ett folkligt förankrat försvar som byggt på allmän värnplikt till att få en yrkesarmé.
I och med de nya sparkraven blir det ännu tydligare hur det nationella försvaret får stå tillbaka för de internationella insatserna.
Om ÖB:s förslag genomförs i praktiken kommer Norrbotten att drabbas genom att F 21 i Luleå och I 19:s jägarutbildning i Arvidsjaur läggs ner. Detta är två kostnadseffektiva verksamheter på strategiskt viktiga platser.
Vänsterpartiet anser att det måste finnas en balans mellan nationell säkerhet och internationella insatser. Det svenska försvaret ska finnas runt om i landet och inte centraliseras till storstadsregionerna.
Den borgerliga regeringen tittar först på hur mycket pengar den vill lägga och sedan vill den att försvarsmakten ska anpassa det svenska försvaret efter det. Detta är en mycket kortsiktig och smärtsam strategi.
Bakom varje nedläggning finns det människor som förlorar sina jobb. Dessutom borde regeringen vid det här laget veta att det inte är billigt att lägga ner verksamhet och att det sällan finns några pengar att tjäna på detta.
Vänsterpartiet kräver att försvarsminister Sten Tolgfors tar sitt politiska ansvar och upphör med att lägga över de svåra besluten på ÖB och försvarsmakten.
Sätt stopp för de presenterade paniklösningarna på försvarsnedläggningar!
Innan den borgerliga regeringen kommer med förslag till riksdagen måste allsidiga konsekvensanalyser av förslagen ha genomförts.