µ Svar till Helena Nordvall, NSD Debatt den 17 juli.
Samhället byggs av individer med olika etniska, religiösa och kulturella utgångspunkter, och består samtidigt av sociala och ekonomiska strukturer. Vi Socialdemokrater går till val i vårt manifest ”För en öppen folkkyrka med framtidstro”.
Vi sätter människornas behov i cent-rum, vill att Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde, att Svenska kyrkan ska bekämpa de växande klassklyftorna och att svenska kyrkan ska bidra till gemenskap och utveckling.
Nordvall lyfter upp en av de motioner som fanns vid socialdemokraternas partikongress i Göteborg som en fråga som kommer att styra socialdemokraternas politik i framtiden. Men hon missade alla de andra motionerna, bland annat motion 58 från Luleå arbetarekommun som jag skrivit. De motioner som innehöll vårt kyrkliga arbete i partiet fick positiva gensvar.
Jag ber dig om ursäkt för att jag kallade er borgerlig allians. Sedan tar jag för givet att även de som ställer upp på Borgerligt alternativs listor i kyrkovalet tillhör det moderata partiet och har moderata värderingar samt är partimedlemmar i Moderaterna? Kanske är ni också förtroendevalda i landsting, kommunfullmäktige, riksdag och andra politiska val? Hur skiljer ni på sådana uppdrag och kyrkouppdragen ur ideologisk synpunkt? Jag ber dig observera att detta inte är påståenden utan frågor till dig.
Och jag har läst ert valmanifest och konstaterar att där står bland annat att ”Verksamhet som är ett utflöde av kyrkans diakonala och undervisande uppgift kan med fördel drivas av Svenska kyrkan i lämpliga former. Det gäller till exempel skolor och förskolor samt äldreboenden där alternativ kan skapas för att öka valfriheten”. Frågan blir då; var är det från politiken neutrala i detta? Ska Svenska kyrkan driva skolor, förskolor och äldreboenden?
Socialdemokraterna i partistyrelsen har i kyrkopolitiskt forum, partikongressen i Göteborg 2013, i arbetarekommuner, i partidistrikt, i socialdemokratiska förbunds förbundsstyrelser, i förbundens årsmöten, i S-föreningar och S-föreningar fullt stöd för de beslut som fattats i valfrågan i Svenska kyrkan.
Vi vill visa att homofobi och kvinnoprästmotstånd inte hör hemma i folkkyrkan, vara drivande i religionsdialog och i arbetet mot mobbning och rasism, skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna, slå larm när kommun, landsting och stat inte tar sitt ansvar för välfärden. Detta är några av våra frågor i valet! Jag återkommer med flera av våra frågor i andra debatter.
Vi Socialdemokrater tror på en öppen folkkyrka med framtidstro och vi ställer upp som politiskt parti i kyrkovalet. Vårt valmanifest är en del av vår ideologi och tar fasta på det kyrkan och Bibeln talar om, utifrån Svenska kyrkans tro men också ett ekumeniskt synsätt och religionsfrihet. Vår tro vägleder oss.