En sjukvård med utmaningar

Norrbottens län2014-08-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kent Ögren och Maria Stenberg skriver i en debattartikel i NSD den 11 augusti om de utmaningar framtidens sjukvård står inför. I artikeln lämnas det ena vallöftet efter det andra. Mot bakgrund av att socialdemokraterna haft majoritet i landstinget och under många år styrt utvecklingen av sjukvården i länet kan man inte annat än undra över varför dessa löften inte infriats tidigare.

Socialdemokraterna återkommer gång efter annan till de skattesänkningar som regeringen genomfört de senaste åren men de glömmer en viktig faktor, nämligen att den förda politiken lett fram till att statskassan tillförts cirka 100 miljarder kronor som kunnat användas inom välfärdssektorn, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Nu skriver landstingsrådskandidaterna att allt inte bara handlar om pengar och det är väl en riktig synpunkt men då blir deras vallöften än mer förvånande. Om det inte handlar om pengar varför har inte insatser gjorts i enlighet med de löften man nu räknar upp.

Under de senaste åren har vi kristdemokrater varit delaktiga i att bland annat hälso- och sjukvården på ett mycket tydligt sätt ska kunna jämföras mellan de olika lands-tingen i landet, i de så kallade öppna jämförelserna. I den jämförelsen framgår tydliga skillnader och dessutom i vissa avseenden sämre resultat än vad man kan fordra för vårt eget landsting.

Några exempel i de öppna jämförelserna:

4  I en av indikatorerna där dödlighet i diagnoser som bedömts vara möjliga att påverka med olika medicinska insatser och genom adekvat behandling framgår det att Norrbottens landsting, främst bland männen uppvisar ett dåligt resultat. Diabetes och stroke är två av diagnoserna som har stor betydelse för resultatet för denna indikator.

4  Låg andel patienter får blodfettsänkande behandling efter hjärtinfarkt och stroke, en behandling som har en god sekundärpreventiv effekt och som kan förhindra återinsjuknande

4  Låga betyg från patienterna vad beträffar delaktighet vid beslut om vård och behandling liksom patienternas känsla av bemötande och respekt.

Det här bara några exempel där olikheter mellan landstingen är stora och där Norrbotten utmärker sig. För oss kristdemokrater är målet och ambitionen om en jämlik sjukvård av högsta prioritet. Norrbottningarna har rätt till sjukvård av högsta klass oavsett var man bor. Därför måste strukturer förändras, organisationen ses över och ambitionen höjas. Efter många år av socialdemokratiskt styre i landstinget behövs förändringar, Kristdemokraterna är beredda att vara delaktiga i blocköverskridande diskussioner och förändringar för att sjukvården i vårt län ska kunna ta ytterligare steg mot en jämlik, säker och trygg sjukvård.