Ett starkt Lulebo behövs

Såldes. I augusti 2013 blev Svenska bostadsfonden ägare till 382 lägenheter i kvarteret Trumman på Örnäset. ?Foto: Kurt Engström (arkiv)

Såldes. I augusti 2013 blev Svenska bostadsfonden ägare till 382 lägenheter i kvarteret Trumman på Örnäset. ?Foto: Kurt Engström (arkiv)

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2015-05-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalråden får stöd för sina planer att sälja stora delar av Lulebo från Svenskt näringsliv, Fastighetsägarna mittnord och Sveriges byggindustrier.

Kommunledningen beskriver Lulebos ekonomi i mycket mörka termer. Lulebo har enligt kommunen inte möjlighet att nyproducera eller att satsa på underhåll.

Vi påstår att Lulebo visst kan producera nya hyresrätter. De gör redan i dag stora satsningar på underhåll. Lulebos verkliga soliditet i form av värdet på deras fastigheter överstiger det bokförda värdet med flera miljarder. Lulebo skulle utan tvekan kunna låna pengar till nyproduktion till en mycket låg ränta.

Lulebo är också ett företag som sedan flera år ligger i toppskiktet när det gäller underhåll räknat per kvadratmeter. Om kommunen vill stärka Lulebo ytterligare är det möjligt att öka aktiekapitalet genom överföringar inom Luleå kommunföretag AB, men vi tror inte att detta är nödvändigt.

Hyresgästföreningen har absolut inget emot att privata aktörer bygger och etablerar verksamhet i Luleå. Det är positivt och det finns många privata hyresvärdar som har ett starkt kundperspektiv och månar om sina hyresgäster. Däremot anser vi att Luleå behöver ett starkt Lulebo som kan överleva i framtiden. En försäljning av lönsamma fastigheter kommer att skada Lulebos framtida intjäningsförmåga. Hur kommer Lulebos lönsamhet att se ut efter en försäljning? Det är en fråga som borde belysas innan man hastar vidare med en försäljning.

En annan fråga är vid vilken tidpunkt som nyproduktionen kan komma igång. Det måste fram detaljplaner och infrastruktur innan man kan trycka på nybyggnationsknappen. I dag finns dessa planer inte framme i den omfattning som behövs. Tyvärr är detta en process som i värsta fall kan ta flera år. Privata aktörer kan inte ta investeringsbeslut om det inte finns mark att bygga på. De vill ha snabba processer och kan inte ta framtida investeringsbeslut som grundar sig på att det kanske finns mark att bygga på om några år. Det är inte underligt att privata aktörer inte bygger i Luleå när dessa grundförutsättningar saknas.

Fastighetsägarna tar i den nuvarande debatten upp att konkurrensen måste öka om man vill locka nya fastighetsägare till Luleå, möjligen tänker Fastighetsägarna att högre hyror skulle öka intresset av att investera i Luleå.

Svenskt näringsliv tar upp bostadsbristens konsekvenser för arbetsgivare som har svårt att rek-rytera medarbetare på grund av bostadsbristen. Detta samband är något som Hyresgästföreningen har framfört under flera år. Det behöver byggas fler hyresrätter.

Det är positivt att Luleå växer, men innan kommunen tar förhastade beslut om en utförsäljning behöver konsekvenserna för Lulebos framtida intjäningsförmåga utredas och kommunen måste ta fram detaljplaner och infrastruktur. I annat fall finns en stor risk för att det tar flera år innan några nya lägenheter finns i Luleå.