EU allt mer stat

Synsättet inom EU blir alltmer råkapitalistiskt.. Ett samhällssystem där penningmakten är enda drivkraften blir outhärdligt. Frågan är när är det dags att hoppa av EU-projektet?

Margot Wallströms folklighet visade sig vara tomt prat.foto:Anders wiklund

Margot Wallströms folklighet visade sig vara tomt prat.foto:Anders wiklund

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Norrbottens län2008-05-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dagligen kommer förslag där marknaden ges företräde framför sociala och miljömässiga behov. Nu föreslås marknadshyror och chockhöjningar är att vänta för miljontals hyresgäster.
Regeringens utredare Michaël Koch säger att "EU:s statsstödsregler innebär i princip att varken staten eller kommunerna får lämna stöd till företag som är verksamma på en konkurrensutsatt marknad".
Den förenade vänstern inom EU frågade viceordföranden Günter Verheugen om kommissionens miljö- och hälsopolitik. Svaret var att kommissionen de senaste fem åren i 19 fall dragit enskilda medlemsländer inför EG-domstolen.
Det har gällt länder som haft striktare regler för tobak, alkohol, bekämpningsmedel och läkemedelsbestämmelser. Varje gång har domstolen gått på kommissionens mer hälso- och miljöfientliga linje. 19-0 till marknaden, med andra ord.

EU visade sitt nyliberala ansikte när EU-domstolen inskränkte fackets rätt att vidta stridsåtgärder för att försvara kollektivavtalen. Domen går även emot principen om lika lön för lika arbete.
Genom att EU begränsat strejkrätten försvagas kollektivavtalen och företagens makt på arbetsmarknaden ökar rejält. Lönerna i Sverige pressas nedåt och facken försvagas.
Vänsterpartiet har hela tiden krävt ett undantag för den svenska modellen och nu verkar stödet för ett undantag inom socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen växa sig starkare. Det krävs bara 88 röster i riksdagen för att stoppa Lissabonfördraget om inte kollektivavtalen och strejkrätten får ett fullgott skydd.

Ja till Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, betyder att EU utökar sin makt på 100 områden. Det är den största maktöverföringen till unionen sedan Sverige blev medlem 1995.
EU blir allt mer lik en stat med en valuta, president, utrikesminister, gränspolis, straffrätt, asyl- och flyktingpolitik samt ett försvar med möjlighet till militärt angreppskrig och militär upprustning.
EU har gjort sitt yttersta för att undvika folkomröstningar efter Frankrikes och Nederländernas nej för några år sedan. Irland är det enda land som kommer att folkomrösta om Lissabonfördraget.
Enligt en brittisk toppdiplomat har Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström lovat att fördröja alla kontroversiella förslag från EU som riskerar att störa den irländska folkomröstningen. Margot Wallströms prat om demokrati, öppenhet och folklighet visade sig vara tomt prat.
Den borgerliga regeringen och socialdemokraterna säger nej till folkomröstning om Lissabonfördraget. Men riksdagen har inget mandat att fatta beslut om Lissabonfördraget eftersom de EU-positiva partierna vägrade att diskutera EU-frågan inför senaste riksdagsvalet. Deras förhoppningar är att ostört och obemärkt föra in Sverige i ett Europas förenta stater.
Detta beslut ska fattas av folket och därför kräver vi en folkomröstning om Lissabonfördraget