På den retoriska frågan om vilket EU man vill ha svarar Anna Hedh och Birgitta Ahlqvist (28/3) att man vill ha ett EU där alla har jobb och lön därtill. Vem vill inte det? Det blir dock problematiskt när Hedh & Ahlqvist, som båda har erfarenhet av EU-parlamentet, inte förstår vad EU är kapabelt till och varför arbetslösheten inte kan lösas genom att tillämpa samma modell för alla.
Som nämns i ledaren är årets EU-parlamentsval lika viktigt som riksdags-, kommunal- och landstingsval. Där fattas både stora och små beslut, som påverkar det svenska folket i högsta grad. Parlamentarikerna i Bryssel har en stor makt över medlemsländernas medborgare. Och mer makt vill de ha! Inte minst genom en utökad budget, som Hedh röstade ja till i EU-parlamentet, trots att hon blev vald på devisen att inte föra över mer makt till Bryssel.
Genom att rösta för en utökad EU-budget menar man implicit att ännu fler av de nationella problemen ska lösas på EU-nivå. Man får inte glömma att arbetslösheten och arbetsmarknaden skiljer sig åt i de 28 länderna, vilket betyder att varje enskilt land, om inte region, behöver en skräddarsydd lösning. Hittills har EU försökt att lösa den massiva ungdomsarbetslösheten genom att betala tillbaka en del av medlemsavgiften till de länder som berörs. Varför dessa pengar behövde gå genom mellanhanden Bryssel är inte helt klart. I varje fall har den processen varit dyr och ineffektiv.
Hedh och Ahlqvist tycks på allvar tro att den tunga byråkratiska kolossen EU kan sätta den enskilda människan i första rummet. Det är svårt att se hur detta skulle kunna ske genom att ge mer makt till anonyma EU-byråkrater i stället för att vi själva löser problemet.
Här hemma är det tyst om både politiken och politikerna i Bryssel. De som kandiderar till EU-parlamentet går till val på ideologiska ståndpunkter. Hur vackert det än låter funkar inte EU-politiken på det sättet. Ofta får parlamentarikerna agera utifrån uppmaningar från partigruppen, lobbyister och tjänstemän. I många av fallen slutar det med att representanter från (S) och (M) röstar identiskt i diverse frågor. Det får man inte höra något om i valrörelsen.
Junilistan ställer upp för dem som tycker att problem som kan lösas på nationell nivå också ska lösas här. Vi anser att makten i Bryssel bör ifrågasättas och utvärderas, så att inte fler av våra gemensamma skattekronor slösas bort i onödan.
Junilistan vill ha ett EU där de fyra friheterna gäller och där människan sätts i första rummet genom att besluten tas på så lokal nivå som möjligt så att beslutsfattarna kan påverkas och ansvarsutkrävande kan ske.