I Sverige råder bra förutsättningar för gruvnäring. Företag får tillstånd för att söka efter malm i flera av våra mest värdefulla naturområden, där det finns mycket gammal skog och en stor mängd skyddade arter. Det har lett till en boom av riskkapitalister som vill prospektera för metaller och mineraler, inte minst i fjällen.
Enligt en undersökning baserad, utförd av Fraser Institute i Kanada, blev Finland och Sverige högst rankade i världen när det gäller ett gott investeringsklimat för nya gruvor, bland annat på grund av mycket låg skatt, få lagliga rättigheter för ursprungsbefolkningar och stora malmfyndigheter.
Enligt en ny undersökning från WWF uppger en femtedel av Sveriges befolkning att de besökt fjällen under det senaste året. En majoritet uppger att de anser att Sverige bör skydda fjällmiljön och minska tillstånden till nya gruvor, framför att vi främjar en stark gruvnäring.
Enligt Naturvårdsverket stod gruvindustrin år 2010 för ungefär 75 procent av allt avfall i Sverige. Det finns många risker, som exempelvis att de lagringsdammar gruvor behöver går sönder och läcker ut farligt avfall.
Prospektering och gruvetablering sker inte bara i norr. På Gotland hotas Ojnareskogen av utökad kalkbrytning. I östra Vätternbranten i Jönköpings län finns planer på gruvbrytning inom ett nybildat biosfärsområde av UNESCO.
WWF är inte emot gruvor. Vi anser att gruvnäringen kan bidra till en långsiktigt hållbar utveckling om den bedrivs på rätt sätt, men lagstiftningen måste skärpas och det bör finnas områden där gruvor inte får etableras, som i nationalparker.
WWF anser att det är fel att mineralprospektering är överordnad det naturskydd som finns.
Sveriges kommande regering måste:
• Ta fram ett förslag till en sammanhållen väl avvägd gruv- och mineralpolitik och se över minerallagstiftningen
• Säkerställa att prospektering och gruvdrift inte sker i skyddade områden
• Ge fjällmiljöer med höga naturvärden ett ytterligare skydd.
Fjällen är en av Europas sista vildmarker. Vi kommer att jobba för att vi ska bevara denna unika svenska pärla för framtiden.