Fler stugor – och bättre strandskydd

Norrbottens län2013-06-19 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppenbart att den nya strandskyddslagen har allvarliga brister, när även politiker från de partier som beslutat om lagen försöker skylla problemen på Naturskyddsföreningen. Många missförstånd och avsiktliga förvrängningar har spridits. Ödemarkssjöar i Arjeplog används som måttstock även för den tätt bebyggda kuststräckan vid Luleå.

Lagen behöver skrivas om, både för att underlätta för vanligt folk att bygga sommarstugor och för att ge ett mer funktionellt strandskydd. Nyckeln till en framgångsrik strandskydds-politik är inte att exploateringsvänliga politiker beviljar dispenser hej vilt utan hänsyn till höga naturvärden.

Strandskyddet behöver fortsatt vara generellt och utökas där naturvärden och friluftsliv är särskilt viktiga. Dispenser för att bebygga ska enklare kunna ges i avgränsade områden, utan känsligt växt- och djurliv och utan betydelse för friluftslivet.

Ett problem är att lagen knyter dispensmöjlighet till ekonomisk utveckling för bygden. Detta har inget med naturvärden att göra. Vattendragen är landskapets pulsådror. Djur och växtlivet är allra rikast vid stränderna. Om en strand är omtyckt för flugfiske, eller hyser älvsallat, häckande fiskgjuse, salskrake eller andra höga värden, så kompenseras inte förlusterna av dessa värden genom att dispens att bygga ges för att locka välbeställda företagare till kommunen.

Det är dags att ta bort dagens märkliga villkor för dispens utifrån positiva effekter på sysselsättningen eller bevarad service på landsbygden. Hela begreppet ”Landsbygdsutveckling i strandnära läge” behöver slopas. Låt i stället kommunerna planera bebyggelseområden vid stränder som inte är viktiga för friluftslivet, om de med ekologisk kompetens (kommunekologer) kan verifiera att området inte har känsligt djur- och växtliv. För likabehandling över hela landet ska Naturvårdsverket övervaka.

Strandskyddet är redan i dag anpassat så att det är starkare vid kusten där trycket på naturen är högre. Även längs vissa älvsträckor genom orörd natur skulle behövas ett starkare strandskydd. Ett funktionellt strandskydd behöver också omfatta att skog skyddas mot kalhuggning nära vattnet, inte minst för fiskens livsbetingelser.

Vi har tyvärr anledning att anta att vissa debattörer fortsätter sprida en vrångbild som vanligen går ut på att Naturskyddsföreningen är emot allt byggande vid stränder. Vi har redogjort här för att så inte är fallet.