Att ha en god hälsa är en jämlikhetsfråga. Så är det inte idag, tvärtom så har hälsoklyftan ökat drastiskt. Mellan de som har en god hälsa och en bra livskvalité och de som har fått en allt sämre hälsa och mer utsatt livssituation.
God folkhälsa är oerhört viktigt för vårt län och våra kommuner.
God folkhälsa är tillväxt och utveckling i Norrbotten. Hur når vi dit?
Vad kan arbetsgivare göra? Facket? Idrottsrörelsen och individen själv?
Folkhälsa är mycket mer än bara livsstilsfrågor, motion, kost, rökning och alkohol.
Det handlar om utbildningsnivå, arbetsmiljö, möjlighet att försörja sig, boendemiljö, barndom och föräldrars utbildningsnivå.
Sjukskrivningstalen som en följd av ohälsa ökar drastiskt.
Den psykiska ohälsan ökar lavinartat och kostnaderna för individen och samhället är mycket stora.
Nästan en miljon svenskar äter antidepressiv medicin. Det är något som är konstigt när man måste vräka ut mediciner i samhället. Vi lever i en tid som är psykiatriserad och vi ska ha diagnoser för varenda psykiskt besvär och så ska allt helst behandlas med medicin. Det är så lockande att det ska finnas en tablett som är lösningen på allt!
För vissa människor är medicin livsviktigt och till stor hjälp men många gånger kan man få en lika god effekt av livsstilsförändringar.
Livsstilen spelar mycket större roll än vi tror, och då är fysisk aktivitet inte det enda i livsstilen som spelar roll - men den spelar större roll än man tror.
Vi bagatelliserar effekterna av att röra på sig för att det har inte lika starka marknadskrafter som marknadsför sig. Dessutom har vi alla en inneboende latmask i oss att kämpa emot. Vi behöver helt enkelt inte röra på oss. Det finns ingen anledning i vårt moderna samhälle. Frågan kring motion är dessutom laddade och kan vara svåra att lyfta upp då människor kan känna sig attackerade och utsatta.
Vi associerar ofta fysisk aktivitet med fitness och den pågående hälsoboomen. Bara ordet träning får ju många människor att bara stänga av. Man pratar om träningsberoende och ortorexi och att det är hälsoboomens baksida. Visst är det ett problem för vissa personer med tvångsmässig träning och de drabbade ska tas på fullaste allvar.
Men det är en relativt liten grupp. Det stora problemet i samhället är inte att folk rör på sig för mycket, utan tvärtom.
Det det verkligen handlar om, är en överlevnadsfråga att börja röra på sig.
Att röra på sig i vardagen, promenera så att man får upp pulsen, jobba i trädgården, att åka skidor, cykla till jobbet .
Varje steg räknas och allt är bättre än ingenting.
Vi mår bättre psykiskt och blir starkare och bättre rustade att möta en värld som allt mindre liknar det vi är utvecklade för. Vi får mera ork och motivation att klara vårt liv, med alla de utmaningar vi människor utsätts för. Att ha en god hälsa och ett gott liv är alla människors rättighet vi måste göra allt vi kan för att utjämna hälsoklyftorna och skapa möjligheter för alla att må bra.
Hjärngympa som korsord och soduko är inte bäst för att hålla hjärnan i trim, utan det är konditionsträning, snabba promenader, löpning och skidåkning.
Styrketräning stärker minnet, särskilt det associativa minnet. Effekterna är dock inte lika stora som vid konditionsträning. Forskning och den kunskapsexplosion som nu sker nu på området är oerhört viktigt att ta till sig och integrera i vårt samhälle.
I hälso - och sjukvården, i regionen och kommunerna.
Folkhälsoarbetet är oerhört viktigt för ett frisk län i tillväxt och utveckling.