”Försämrad arbetsmiljö handlar om ditt liv”

Norrbottens län2018-04-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Imorgon är det Arbetsmiljödagen. Tyvärr ser vi idag en försämring i arbetsmiljön på arbetsplatserna vilket visar sig i statistiken för antalet skadade och dödade i arbetet.

2017 dog totalt 55 personer i sitt arbete och ser vi på statistiken för perioden 2015-2018 är det 154 döda i arbetet enligt arbetsmiljöverket. Trots detta finns idag ingen nollvision i antalet döda i arbetslivet.

Nuvarande oppositionen i riksdagen har röstat nej till förslaget om en nollvision att ingen ska dö i sitt arbete. Om det då är kopplat till att majoriteten sedan 2008 fram till idag är från LO-kollektivet som har dött i sitt arbete, är oklart. Endast tolv personer under den perioden hade arbete i annan verksamhet varav fyra. kan gå under tjänstemän och administration.

Vill man vara elak kan det vara ett utryck för att arbetare finns det gott om och de kan ses som en förbrukningsvara. Allt så länge företagen tjänar pengar.

Ser man till yrkesgrupperna som går under Transportarbetareförbundets kollektivavtal är de överrepresenterade i statistiken över de som dött i sitt arbete. Ofta tunga arbeten rent fysiskt men även ur ett långvarigt hälsoperspektiv där många arbetar sig sjuka eller avlider till följd av arbetssjukdomar.

Arbetstagare har ett eget ansvar för sin egen arbetsmiljö och ska påtala brister till sin arbetsgivare i första hand och skyddsombud därefter om ingen åtgärd sker. Arbetsgivaren har dock alltid arbetsmiljöansvaret och är skyldig att följa arbetsmiljölagen.

Vi ser även en kraftig ökning i antalet överklagande till försäkringskassans beslut då det gäller rätten till sjukpenning på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Majoriteten är utmattningssyndrom eller förslitningsskador tillsammans med skador i samband med arbetsplatsolyckor.

Därför ser vi från Transportarbetareförbundet ett tydligt behov av fler skyddsombud på arbetsplatserna, mer utbildning av arbetsledning i vad god arbetsmiljö innebär samt hur det systematiska arbetsmiljöarbetet skall bedrivas i enlighet med vad arbetsmiljölagen gör gällande.

Vidare behövs ökade anslag till arbetsmiljöverket, fler arbetsmiljöinspektörer, hårdare sanktioner mot företag som inte följer arbetsmiljölagen eller det systematiska arbetsmiljöarbetet. Utan dessa åtgärder från politiskt håll kommer vi att se en ökning i antalet döda i sitt arbete.

Enligt Transportarbetareförbundet ska ingen behöva dö i sitt arbete eller på grund av sjukdom till följd av sitt arbete!