I september eldades hans och familjens bil upp. Samtidigt sprejades nazistiska symboler på huset där de bor. I början på december meddelade min socialdemokratiska kommunalrådskollega Pierre Esbjörnsson i Skurup att han lämnar sitt uppdrag. Hoten mot en småbarnsförälder som valt att arbeta politiskt blev för mycket.
De som ogillar vårt öppna och demokratiska samhälle vann ännu en seger. Men det vore förödande om vi tillåter dem att segra. Vi vet vad som hände Olof Palme och Anna Lindh. Vi vet vad som hände arbeiderpartiets ungdomar på Utöya.
Tyvärr är det här en allt vanligare vardag som vi förtroendevalda möter, med personliga hot och kommentarer i sociala medier som sedan länge passerat alla lågvattenmärken. Det sorgliga är att dessa hot och kommentarer alltför ofta kommer från personer som själva ser sig som ”vanliga människor”.
Jag känner oro inför vart det politiska samtalet är på väg. Jag känner också en stor oro över hur vi i framtiden ska kunna hitta personer som är villiga att ta på sig ett uppdrag som förtroendevald. Demokratin är vårt gemensamma ansvar.
2017 blir mitt sista år som heltidspolitiker, vilket jag berättat tidigare. Ett år som jag ser fram emot där jag tänker lägga ned hela mitt engagemang för det Luleå som jag brinner så starkt för. Det går bra för Luleå.
Tillväxten är stark, arbetslösheten lägre än i övriga Sverige, bostadsbyggandet är större än på mycket länge och befolkningstillväxten stabil på en hög nivå. Vi levererar det vi lovade.
Att vara förtroendevald är bland det finaste uppdrag man kan ha. Politiken har gett mig många glädjestunder, men också inneburit svåra beslut.
Jag valde att lämna rollen som landstingsråd och gick tillbaks till mitt jobb som metallarbetare på SSAB, när jag kände att jag nått vägs ände i landstinget. Sedan lockades jag tillbaks till politiken i Luleå kommun där jag fått vara med om en fantastisk resa.
Men vem eller vilka kommer vi att kunna locka att ta på sig ett förtroendeuppdrag i framtiden, med tanke på det allt hårdare samhällsklimatet? Vilka unga män och framför allt unga kvinnor kommer att acceptera rollen som politiker?
Som politiker måste vi fatta helhetsbeslut. Det som är bäst för alla är kanske inte bäst för dig.
Ett politiskt uppdrag handlar om att se helheten och se långsiktigt utifrån sina ideologiska utgångspunkter. Ibland är vi inte överens mellan partierna om vad som är bästa lösningen. Så ser demokratins villkor ut.
Men vi får aldrig tumma på kravet på respekt och en god ton i det demokratiska samtalet, oavsett om det sker mellan oss politiker eller mellan medborgare och förtroendevalda. Demokratin är ett gemensamt ansvar.
Jag vill lyfta dessa frågor eftersom de berör oss alla. Jag vill också att vi utvecklar medborgardialogen. I april fastställde kommunfullmäktige i Luleå en ny strategi för utvecklad medborgardialog. Jag har gett kommundirektören i uppdrag att omhänderta dessa riktlinjer och lyfta upp dem på agendan. Inte minst skoldiskussionen visade att vi behöver bli bättre.
För egen del kommer jag att stötta unga personer att vilja ta på sig ett politiskt uppdrag.
Vi behöver framför allt få fler kvinnor att våga satsa på ett uppdrag som förtroendevald.
För mig är en utvecklad demokrati en av de viktigaste framtidsfrågorna. Här har vi alla ett ansvar.