Förtroendet för myndighet äventyras genom kryphål Kryphål i lagstiftningen riskerar förtroendet för Myndighetssverige

Kommunpolitikerna i Gällivare har fattat beslut i kommunfullmäktige om att godkänna ett avtal om att statliga gruvbolaget LKAB helt eller delvis finansierar lönerna för cirka 20 anställda på kommunen, däribland kommunchefen, miljö-och byggchefen samt chefen för samhällsomvandlingen.

Norrbottens län2014-05-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pengarna betalas inte ut direkt till politikerna och tjänstemännen utan LKAB slussar pengarna till dem via kommunen.

Bakgrunden till överenskommelsen är att kommunens personalkostnader har ökat på grund av att LKAB:s gruva i Malmberget i Gällivare kommun expanderar och samhället Malmberget därför ska rivas. LKAB ska även stå för vissa merkostnader för den politiska organisationen i kommunen, då gruvexpansionen medför extra möten för politikerna.

Förvaltningsrätten i Luleå har i en färsk dom godkänt att LKAB betalar tjänstemännens löner och politikernas arvoden, då lönerna och politikerarvodena inte betalas direkt av LKAB utan slussas via kommunen.

Gällivare kommun är tillsynsmyndighet för miljöärenden och ett gruvföretag som LKAB går inte att driva utan miljöpåverkan. När en villaägare eller annan anmäler ett miljöproblem som LKAB har orsakat till kommunen, ska beslut fattas av miljö- och byggchefen och/eller kommunpolitiker, som får sin ersättning indirekt från LKAB.

Det är svårt att slita sig från tanken att LKAB:s finansering av tjänstemännens löner och politikernas arvoden, kan riskera att påverka kommunens beslut. Detta gäller även om tjänstemännen och de politiker som nu beslutar, inte var med och godkände avtalet med LKAB.

Förvaltningsrättens dom öppnar ett farligt kryphål i lagstiftningen, som innebär att den som belastar en kommun eller annan myndighet arbetsmässigt, kan betala anställda på myndigheten och eventuella politiker, när ersättningarna slussas via myndigheten. Detta godkända förfarande kan urholka förtroendet för myndighetssverige.

Villaägarnas Riksförbund har full förståelse för att en myndighet kan få extra kostnader vid större ärenden. Det är just de extra kostnaderna som har gjort att tjänstemännen och politikerna i Gällivare kommun, har godkänt det märkliga avtalet med LKAB, inte för att de har tänkt sig vinna något personligen på avtalet.

Konsekvensen av finansieringen kan dock bli att de tjänstemän och politiker, som får lön och ersättningar via avtalet, riskerar att påverkas av finansieringen och att myndighetens oberoende och förtroende därmed äventyras.

I princip är det rimligt att låta den som orsakar merkostnaden betala för den. Men för att undvika att en beroendeställning uppstår så borde staten, inte Gällivare kommun, kräva pengar av LKAB som sedan går vidare till Gällivare.

Ansvaret vilar därför på regeringen att lösa problemet, liksom det i sista hand faller på regeringen att se till att småhusägare som förlorar sina hus till följd av gruvexpansionen får rimlig ersättning, vilket inte sker i dag.

Målet överklagas nu och skulle det visa sig att förvaltningsrättens dom står sig, kommer Villaägarnas Riksförbund att begära en lagändring. Förtroendet för myndigheternas oberoende är för viktig för att låta detta fall undergräva det.