Nu planeras Sveriges genom tiderna största gruvprojekt i Laver utanför Älvsbyn. Boliden vill anlägga en koppargruva som, om den blir av, kommer att breda ut sig över 50 kvadratkilometer och blir ett dagbrott med gigantiska öppna sår i landskapet. Sjöarna i området: Småträsken, Gotjärnen, Uttertjärnen, Kniptjärnen och Långtjärn skulle alla försvinna.
Länsstyrelsen har avstyrkt planerna med hänsyn till områdets höga naturvärden. Sjöarna ingår i det europeiska Natura 2000-nätverket för särskilt skyddsvärd natur.
Samtidigt som Boliden planerar för Laver-gruvan, pågår en rättegång vid Skellefteå tingsrätt mot företaget då de på 80-talet exporterade 20 000 ton arsenik- och blyhaltigt gruvavfall i form av våtverksslam till den Chilenska staden Arica.
Rättegången tydliggör på ett skrämmande sätt både vilket stort ansvar gruvbolagen har och vilka stora miljökonsekvenser som kan följa av gruvbrytning. Vi vill att verksamhetsutövarna på ett tydligare sätt ska redovisa, prissätta och säkerställa att en gruvas avfallshantering och efterbehandling kommer att ske på ett miljömässigt hållbart sätt över lång tid.
När metaller och mineraler processats ur malmen, återstår avfallssanden som måste deponeras.
Gruvnäringen står för 80 procent av Sverige totala mängd avfall, mer än 100 miljoner ton per år. I Kiruna höggs 200 hektar oersättlig urskog ner för att ge plats åt gruvavfall från Mertainen, en gruva som sedan lades i malpåse. Enbart Bolidens gruva i Aitik producerar 50 000 ton svavelhaltigt avfall – per dygn. Där täcker avfallet i dagsläget 12 kvadratkilometer mark. Den planerade gruvan i Laver kan bli dubbelt så stor som Aitikgruvan.Vid all gruvdrift riskerar sjöar, älvar och grundvatten att drabbas av läckage från avfallet som bland annat innehåller tungmetaller. I norra Sverige drabbas den samiska befolkningen och renskötseln särskilt hårt av gruvprojekt.
Till och med världsarvet, Laponia, hotas nu av gruvplaner. För lokala upplevelse- och turismnäringar kan förutsättningarna helt slås sönder av ett gruvprojekt. Skälet till att Sverige inrättat naturreservat, Natura 2000-områden och nationalparker är i första hand för att skydda naturen, för att rädda spillrorna av biologisk mångfald och ännu fungerande ekosystem.
Om Sveriges riksdags 16 miljömål tas på allvar, borde det vara omöjligt att öppna en gruva som Laver i ett Natura 2000-område. Det räcker att läsa några av miljömålens rubriker: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö och Ett rikt växt- och djurliv.
Seriösa gruvbolag har betydelse för Sveriges exportinkomster och ekonomi, men verksamheten är också gynnad av skattesubventioner. Sverige har en internationellt sett mycket låg royalty. Endast 0,05 procent av malmvärdet tillfaller staten, och gruvföretagen är helt befriade från avfallsskatt. Företagen subventioneras dessutom genom kraftiga rabatter på såväl diesel- som koldioxidskatt.