Framgooglad åsiktsregistrering i NSD

Norrbottens län2013-10-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

µ Svar till Olov Abrahamsson, NSD ledarsidan den 18 oktober.

Media av olika politiska kulörer har under de senaste veckorna förfasats över Malmöpolisens etniska registrering av tusentals romer, där även nyfödda barn och avlidna ingick.

Den 18 oktober tar sig NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson (S) friheten att på ledarplats redovisa ett egenhändigt framgooglat åsiktsregister över personer som under de senaste 13 åren engagerat sig i den politiska och fackliga kampen.

Nu kan jag informera Olov Abrahamsson om att han möjligen googlat i onödan, liknande uppgifter finns troligen arkiverade på Socialdemokraternas distriktsexpedition i Luleå.

Och hur kan jag påstå detta? Jo, när jag i början av 1990-talet blev vald till sektionsordförande för Kommunal i Överkalix, kunde jag vid en genomgång av pärmar på fackexpeditionen, ta del av en pärm kallad “Facklig-politisk samverkan”.

I denna pärm fanns en del intressanta dokument, exempelvis en skrivelse från det socialdemokratiska partidistriktet där man ville ha reda på vilka av kommunals medlemmar med fackliga uppdrag som inte var medlemmar i Socialdemokraterna.

Av kopian på svarsbrevet framgick att den före detta ordföranden tydligen inte lagt ner särskilt stor möda på spioneri mot sina medlemmar, de enda två som fanns namngivna var undertecknad och ett kvinnligt kontaktombud, båda var vi ledamöter i kommunfullmäktige och representerade VPK respektive Centerpartiet.

När en liknande skrivelse dök upp nästa gång beslutade sektionsstyrelsen att arkivera den i expeditionens papperskorg. Detta obstinata uppträdande fick oanade konsekvenser. Helt plötsligt fick alla förtroendevalda kommunalare i Överkalix inbjudan till de fackligt-politiska kurserna som tidigare varit förbehållna socialdemokratiska medlemmar.

Resultatet av detta blev att arrangörerna upptäckte att diskussionerna på kurserna blev vitalare och mer stimulerande, vilket ledde till att avdelningen beslutade att öppna upp kurserna för samtliga medlemmar i alla avdelningens sektioner.

Andra intressanta uppgifter fanns också i pärmen, bland annat hur mycket av medlemmarnas fackavgifter som slussades över till det socialdemokratiska partidistriktet i så kallat valanslag.

Nu är Olov Abrahamsson lite kluven till detta att blanda ihop facklig och politisk aktivitet eftersom han skriver “Man kan ha invändningar mot den typen av partipolitiska val i facket”.

Samma invändning hade Metalls medlemmar på Saab-Scania i Luleå när Socialdemokraterna i mitten på 1970-talet försökte köra igenom partipolitiska val till verkstadsklubbens styrelse.

Med förkrossande majoritet beslutade nomineringsmötet att alla nominerade kandidater skulle placeras på en gemensam stryklista.

µ Svar till Sven Nordmark.

Jan Thelin och andra hårt arbetande företrädare för Gruvtolvan har fått utstå en massa spott och spe från sina motståndare under den senaste tiden. De har framställs som ett gäng fackpampar och företagslakejer.

Mot den bakgrunden tycker jag inte det är orimligt att granska även den så kallade oppositionen i Gruvtolvan, deras ideologiska bevekelsegrunder, kampmetoder och kopplingarna till diverse vänsterorganisationer.

Det är konsumentupplysning, inte åsiktsregistrering.