F ör oss handlar hälso- och sjukvården utmaningar till största delen om ideologi, politisk vilja och framför allt mod.
Självklart är socialdemokraternas nationella vallöfte om två miljarder extra för att höja kvaliteten och öka personalstyrkan i vården en viktig grund. Det anger färdriktningen för en socialdemokratisk välfärdspolitik. En politik som styrs av solidaritetsprincipen och bygger på vård efter behov. Det innebär inte bara mer resurser till vården det betyder först och främst stopp för fortsatta skattesänkningar liksom för privatiseringslinjen och vinstjakten i den de senaste åtta åren alltmer marknadsanpassade välfärdssektorn.
Vi vill kunna erbjuda norrbottningarna en sjukvård i världsklass. Då krävs redan på kort sikt en rad snabba insatser. Därför finns i vårt handlingsprogram – vårt handslag med norrbottningarna inför valet i höst – inte bara fortsatt långsiktigt arbete för att förverkliga vår nollvision för köer i vården – ingen ska vid sjukdom behöva vänta på behandling eller lindring. Ett annat mera långsiktigt löfte är kraftfulla satsningar på ökad tillgänglighet och stärkt vård i glesbygden.
Men också mera omedelbara insatser som fortsatt satsning på fria p-medel och fortsatt satsning på gratis akutsjukvård för barn.
Några av våra tyngsta löften till norrbottningarna handlar om kvalitet, kunskap och kompetens.
Ingen sektor i samhället är så kunskapsintensiv som hälso- och sjukvård.
Nu vill vi fortsätta satsa på forskning och utveckling så att patienterna i Norrbotten kan få del av vetenskap och teknik som ger effektivare behandlingsmetoder, ny medicinsk teknik och ökad patientsäkerhet.
Ytterst är det personalens kompetens avgör vårdens kvalitet och därför krävs i den här snabba utvecklingen allt fler specialistutbildade inom sjukvården. För patientsäkerheten, trygghet och tillgänglighet behöver vi också stärka personalens villkor och förutsättningar. Vi vill nu genomföra en kompetensinventering för att alla yrkesgrupper inom vården kan jobba professionellt. Långsiktigt innebär det också att mer resurser kan frigöras till personal.
De senaste åren har det varit mycket debatt om läkarbristen och landstingets ökande beroende av så kallade stafettläkare. Idag ser vi en ökande brist och kompetensbehov för andra personalgrupper såsom undersköterskor och sjuksköterskor.
Det kanske viktigaste löftet är därför att införa en modell är att vi vill införa en modell för studielön för de sjuksköterskor och undersköterskor som vill genomgå specialistutbildningar.
Satsningarna på personalgrupperna i vården handlar om det för den enskilde patienten mest centrala i vården: tillgänglighet, bemötande, kvalitet och säkerhet. Inget av det går att översätta i kronor – därför är det här våra tyngsta löften och största utmaningar.
Alla löften innebär prioriteringar som kräver mod. Vi socialdemokrater i Norrbotten är beredda att stå för våra.