Den 9 maj firades Fritidshemmens dag runt om i landet – engagerade fritidspedagoger och elever visar upp sin verksamhet.
Vi vill uppmärksamma och hylla fritidshemmen som är en så viktig del av elevernas utveckling och lärande. Och visa på vilka satsningar som krävs för att frigöra fritidshemmens sanna potential.
Den fritidspedagogiska undervisningen handlar om att stimulera elevernas kreativitet, problemlösningsförmåga och samarbete.
Allt från gruppstärkande övningar till att fungera som en del av lärandet – följa planeternas banor, odla sann läskonst och övervinna klockans visare! Det handlar om att uppmuntra och utmana eleverna att pröva egna och andras idéer, ta tillvara olikheter och samarbeta utifrån ett demokratiskt förhållningssätt.
Det är fritidspedogen proffs på. Den som har utbildat sig till fritidspedagog/lärare i fritidshem har minst tre år på universitet. Deras roll är avgörande för att kvalitetssäkra den pedagogiska verksamheten.
Lärartätheten är därför en viktig indikator på nuläget i landets fritidshem. Inte ens hälften, 42 procent av personalen i landets fritidshem har en pedagogisk högskoleexamen.
Boden toppar listan med ung 65% utbildade. Men siffran sjunker - stadigt och skoningslöst. Många går i pension och andra väljer att byta jobb. Närmaste utbildning finns i Umeå.
Även om Bodens kommun jobbar aktivt, krävs här ett nationellt krafttag. Samtidigt är elevgrupperna bortom alla rimliga gränser. Boden 40 elever per lärare i fritidshemmet.
Rikets snitt ligger på 20 elever per lärare. Även om siffror bara är del en komplex verklighet, förstår vi alla att 40 elever inte är rimligt. För att fritidshemmen ska kunna vara den fantastiskt värdefulla verksamhet som de har potentialen att vara, krävs satsningar på mindre elevgrupper och högre lärartäthet.
Ge eleverna de bästa förutsättningarna att träna sin förmåga att ta sig an framtidens stora frågor.
Mindre elevgrupper, högre lärartäthet och tid för planering, frigör fritidshemmens potential!