Ge cheerleading samma förutsättningar

Foto: Kirsi Poikela

Norrbottens län2019-05-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av maj ska medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet (RF) rösta om vilka idrottsförbund som ska tas upp som nya medlemmar. Riksidrottsstyrelsen har föreslagit att Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) inte ska få bli medlemmar. Det tycker vi är märkligt.

Cheerleading är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige, med aktiva föreningar från Kalix i norr till Malmö i söder. På bara tre år har antalet utövare mer än fördubblats. Framför allt engageras flickor i tonåren, en grupp många andra idrotter har svårt att nå ut till och behålla. Även internationellt uppvisar svensk cheerleading bra prestationer. För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen.

Vi tycker att det är dags för RF att släppa in SCF som medlemmar. Cheerleadingförbundet uppfyller alla sifferkrav för att få bli ett specialidrottsförbund. Vi har funnits i över 20 år och består av cirka 11 000 utövare fördelade över 55 medlemsföreningar. Kraven för medlemskap är att förbundet har 1 500 medlemmar och minst 25 medlemsföreningar. Utifrån Riksidrottsförbundets krav räknas SCF redan som ett stort förbund.

Ett medlemskap i RF skulle ge SCF samma förutsättningar som andra idrottsförbund, och möjliggöra för svensk cheerleading att fortsätta växa och utvecklas. Trots det vill inte Riksidrottsstyrelsen godkänna SCF:s ansökan. Riksidrottsstyrelsen anser istället att cheerleading bör vara en del av Gymnastikförbundet. Det är ungefär som att säga att Basketbollförbundet borde bli en del av Handbollsförbundet, då redskapen och utförandet har vissa likheter. Visst finns inslag av akrobatik i cheerleading, men det är inte vad idrotten främst bygger på. Att engagera är det centrala, som bygger på samspel med publiken, kreativitet och laganda. Utövandet tar stöd i tekniska moment som pyramider, ramsor och effektfulla rörelser.

Skälen till varför cheerleading borde få stå på egna ben är många. Det handlar om att kunna lägga all vår kraft på att utveckla idrotten och hjälpa våra medlemsföreningar istället för att ständigt behövda hävda oss mot en mycket större organisation med fokus någon annanstans. Ett medlemskap i RF skulle innebära både ett erkännande för sporten, men också skapa mer jämlika förutsättningar. Vi vill liksom andra idrottsförbund kunna få del av stöd till bland annat utbildningar och landslag, för att bara nämna några skäl.

Internationellt är cheerleading erkänt som idrott. Cheerleading har även fått ett provisoriskt erkännande från Internationella olympiska kommittén, och är invalda i Sport Accord. Det är dags att Riksidrottsförbundet erkänner oss och cheerleading som idrott och släpper in oss som medlemmar, så att vi kan fortsätta utvecklas på samma villkor som alla andra sporter och idrottsföreningar runt om i landet.