Generaldirektörer tar död på landsbygden

Staten, den här gången via Trafikverket, planerar än en gång åtgärder som utarmar landsbygden utanför storstadsområdena. Åtta tåglednings- centraler ska bli fyra – och landsorten drar det kortaste strået.

Norrbottens län2014-08-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett läge där stora investeringar, hög kompetens och lång erfarenhet suddas ut med ett centralt penndrag. Vackra ord om att hela Sverige ska leva och teknikens möjligheter till distansoberoende utveckling blir än en gång bara – ord.

Ånge är en av de orter där Trafikverkets tågledningscentral med drygt 50 anställda föreslås avvecklas. 100-miljoners satsningen i en helt ny tågledningscentral utrustad med bästa och modernaste teknik i Ånge för några år sedan är plötsligt inte värt något. Ett enormt slöseri med både skattemedel, kompetens och erfarenhet inom järnväg och tågledning.

Enligt förslaget blir det Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö som får överta driftledningen av järnvägstrafiken. Trafikledningscentralerna i bland annat Ånge och Boden flyttas till Gävle med nyinvesteringar, nyrekryteringar och utbildning för nya tågklarerare som följd. Det tar minst två år att bli en duktig fjärrtågklarerare, dessa finns redan på de orter som man nu planerar att avveckla.

Trafikverket anger svårigheter att rekrytera personal på vissa orter som en anledning till centraliseringen. Man tror att det måste finnas ett universitet eller högskola på just den ort där man i framtiden ska ha en tågledningscentral. Detta är direkt beklämmande.

Rekryteringsbehovet vid en flytt till Gävle borde bli minst 100 nya medarbetare och investeringar på flera hundra miljoner samtidigt som dagens tågledningscentraler nästan inte har några rekryteringsbehov alls. Närheten och tillgängligheten till universitetsutbildning är minst lika god i både Ånge och Boden som i storstäderna.

Arbetsmarknadsregionen kring Ånge med en pendlingstid på omkring en timme (en fullt accepterad pendlingstid i Stockholm) omfattar nära 200 000 invånare, samma är förhållandet i Boden med Luleå, Piteå och Älvsbyn inom pendlingsavstånd.

Samhället är beroende av en väl fungerande järnväg och tågtrafik. Genom att behålla Bodens och Ånges tågledningscentraler så ökas inte de geografiska områdena för tågledning och därmed begränsas störningar vid trafikproblem. Att fjärrstyra hur tåg ska mötas är något som tekniskt kan ske från vilken plats som helst. En uppgradering till senaste teknik i de befintliga tågledningscentralerna kan ske till en kostnad som utgör bråkdel av vad en nyinvestering i Gävle skulle kosta. Låt inte redan gjorda investeringar för 100-tals miljoner gå upp i rök.

Vart tog ambitionen att hela Sverige ska leva och möjligheterna som distansoberoende arbete ger vägen? Vi ser inte några effekter av de fina orden.

Under en lång följd av år har kommunerna Ånge och Boden i stället dränerats på arbetstillfällen, många har varit statliga verksamheter. Samtliga arbetstillfällen har försvunnit till storstäderna. En kapitalförstöring som inte med en liten kommuns mått känns acceptabel.

Riksdagspolitiker, är det inte dags att ni utövar ert ägande och inte tillåter generaldirektörerna ta död på landsbygden? Staten får inte fortsätta tillåta utarmningen av landsbygden och mindre orter med fortsatt centralisering.

Trafikverket, tänk om när det gäller centraliseringen av tågledningscentralerna!

ss